PURMEREND - In een uitgebreid onderzoek naar fraude met betaalproducten, heeft de politie Noord-Holland in april 2021 een 20-jarige man uit Purmerend aangehouden. Tijdens het onderzoek naar deze vorm van fraude, kwam de recherche erachter dat de Purmerender zich ook bezighield met andere vormen van oplichting en fraude. Daarbij werd geweld door de jongeman eveneens niet geschuwd.

Start onderzoek
De zaak kwam aan het rollen toen de recherche de woning van de verdachte doorzocht, omdat hier mogelijk een vuurwapen zou liggen. Per toeval stuitten de aanwezige politieagenten op allerlei poststukken en bankpassen die niet op de naam van de Purmerender stonden. De politie nam de documenten en bankpassen in beslag en startte een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Poststukken
Veel van de poststukken waren afkomstig van diverse banken, waarin werd bevestigd dat de aanvraag voor het openen van een nieuwe rekening was goedgekeurd. Naast deze bevestigingen, trof de politie ook de bijhorende bankpassen aan. Wat daarbij direct opviel, was dat geen enkele rekening op de naam van de bewoner stond. De namen van de zogenaamde rekeninghouders werden gecontroleerd in het politiesysteem en daarbij kwamen direct meerdere meldingen naar voren. De meeste ‘rekeninghouders’ hadden namelijk aangifte of melding gedaan van allerlei soorten oplichting en/of fraude. De rechercheur die door al deze poststukken speurde, vertelt; “Al deze registraties leidden uiteindelijk allemaal naar één persoon; de jongeman uit Purmerend die wij hebben aangehouden.” Hij vervolgt; “Maar niet alleen particulieren hebben zich bij ons gemeld, ook bleek uit onderzoek dat meerdere banken melding hebben gemaakt van verdachte praktijken rondom deze jongeman.”

Sollicitatie-phishing en geldezels
De rechercheurs concludeerden dat de verdachte meerdere slachtoffers maakte met ‘sollicitatie-phishingfraude’ en hen omdoopte tot geldezels (ook wel ‘money-mules’ genoemd). “De Purmerender lokte zijn slachtoffers via sociale media met een zogenaamde vacature waarbij gemakkelijk geld zou zijn te verdienen” vertelt de rechercheur. “Veelal jonge vrouwen tussen de 18 en 22 jaar oud reageerden op deze oproep. Dit is een groep die zeer actief is op sociale media en kennelijk gevoelig is voor zulke oproepen” aldus de rechercheur. De jonge vrouwen moesten naast het opgegeven van persoonlijke gegevens en een kopie van hun legitimatiebewijs, ook een rekening afsluiten bij een bank. Zodra zij dit hadden gedaan, moesten zij de inlogcode delen met het ‘wervingsbureau’. Alleen konden de slachtoffers daarna niet meer inloggen bij de bank en bleek ineens dat hun bankrekening aan een e-mailadres van een voor hun onbekend persoon gekoppeld te zijn. De rekening werd vervolgens gebruikt voor Marktplaatsfraude en bankhelpdeskfraude.

Geweld
Daarbij hield de Purmerender zich ook bezig met chantage en afpersing en schroomde hij niet tegen in ieder geval één aangever geweld te gebruiken. Door slachtoffers te chanteren en bedreigen, wist hij meerdere bankpassen buit te maken. In sommige gevallen wekte de hij het vertrouwen van zijn slachtoffers door valse beloftes te maken waardoor zij hun bankpas aan hem afstonden. Maar toen een van de slachtoffers hier niet gevoelig voor bleek te zijn, besloot de Purmerender haar te bedreigen met een mes. Zij stond haar bankpas en pincode af en werd haar ruim 2500 euro afhandig gemaakt.

Totale buit
De Purmerender heeft ieder slachtoffer voor vrijwel een paar duizend euro opgelicht. In totaal heeft de verdachte tienduizenden euro’s rondgepompt en opgenomen door zijn frauduleuze praktijken. Een andere rechercheur die zich intensief heeft beziggehouden met dit onderzoek, is blij met de aanhouding en het vonnis van de Rechtbank: “Het is een lang en intensief onderzoek geweest dat ruim negen maanden in beslag genomen.” Hij vervolgt; “We hebben heel wat aangiften tegen de jongeman behandeld en dat was behoorlijk veel uitzoek- en puzzelwerk. We sluiten niet uit dat hij nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Het is een fijne gedachte dat hij op dit moment geen verdere schade kan aanrichten.”

Veroordeling
De zaak stond 28 december jl. op zitting. Daar eiste de officier van justitie 2,5 jaar gevangenisstraf tegen de man. Op 11 januari jl. deed de rechtbank uitspraak: de man is veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf voor diverse vormen van fraude, chantage/afpersing, computervredebreuk en diefstal met geweld.

Meer weten over het thema ‘money-mules’ en hoe criminelen op het gebied van (cyber)oplichting te werk gaan? Zie -> money-mules