PURMEREND - Er staat een tafelvoetbaltafel, je kunt er lekker gamen, knutselen of gewoon chillen. Volwassen vrijwilligers lopen rond en organiseren tal van toffe activiteiten voor de jeugd. Vrijwilligster Nancy Uittenbosch vangt ons op voor een rondleiding. Waar we zijn? In het Tiener- en Kindercentrum in Purmer-Noord.

“Leuk dat je er bent! Koffie?”, zwaait Nancy enthousiast de deur van de voormalige peuterspeelzaal voor ons open. De Purmerendse is lid en voorzitter van de wijkkerngroep Purmer-Noord, maar bovenal een betrokken bewoner. Binnen is het al een drukte van belang. In een soort huiskamer spelen jongeren een potje FIFA op de Playstation en in een andere hoek treffen vrijwilligers de voorbereidingen voor een workshop koekjes bakken. Naast ons werken twee meiden aan een presentatie op de computer. Het is een gezellige ruimte, volledig beheerd door enthousiaste bewoners.

Nancy, waar zijn we hier?
“In ons mooie Tiener- en Kindercentrum. Vind je het wat?”

Ja, te gek. Lekker druk ook. Vertel er eens iets meer over.
“Het idee ontstond toen buurthuis De Trekschuit dicht ging. Daarmee was er helemaal niks meer voor kinderen en tieners in onze wijk. Het gemeentelijke pand aan de Riekstraat 21 stond leeg, dus gingen we als bewoners in gesprek met de gemeente en Clup Welzijn. Gewoon om te kijken of we dit pand niet konden gebruiken om wat voor onze jongeren te doen.”

Maar hoe werkt dat dan?
“Dit gebouw is van de gemeente, maar wij mogen het gebruiken. Dat is sowieso tof. Clup Welzijn ondersteunt met een kinder- en tienerwerker en helpt met facilitaire zaken als verzekeringen, schoonmaak, activiteiten en dat soort dingen. Die samenwerking is fantastisch. We zijn blij met het vertrouwen van de gemeente en de hulp van Clup.”

Terwijl Nancy de koffie inschenkt kijken we nog eens om ons heen. Er is een kamer met knutselspulletjes, overal staan tafels en stoeltjes, er hangt een dartbord, er staat een air-hockeytafel en kasten puilen uit met boeken en spelletjes. Het oogt geordend. Plots klinkt er gejuich op de plofbank in de hoek. Er is gescoord op de Playstation. Eén van de jongeren zet ondertussen de stereo-installatie aan. Katy Perry schalt door de speakers. Het is een gezellige boel.

Hoe komen jullie aan al die spullen?
“Haha, bij elkaar geraapt”, lacht Nancy. “Alles wat hier staat is door bewoners gegeven. Echt, je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het gekregen. Zo leuk! De koffiezetautomaat, de kinderboeken, Lego, Playmobil, de koelkast, de spelletjes, de kleurboeken, de tafels en de stoelen. Tja, kijk maar om je heen. De gemeente droeg bij aan de tafeltennistafel, de geluidsinstallatie en de televisie. Voordat bewoners iets weggooien, denken ze eerst aan ons. Mooi toch?”

De sfeer lijkt goed.
“Daar letten we ook goed op. We schrijven geen regels voor of zo, maar als we hier bij elkaar zijn, dan accepteren we elkaar allemaal zoals we zijn. De kinderen weten dat en dat gaat hartstikke goed. De betrokkenheid van zowel bewoners als onze jongeren is groot.”

Waar blijkt dat uit?
“Op dit moment hebben we zestien vrijwilligers. Allemaal bewoners uit de wijk die het leuk vinden om activiteiten voor te bereiden of te begeleiden. Of om simpelweg een oogje in het zeil te houden. En ze komen allang niet meer alleen uit Purmer-Noord, maar ook uit andere wijken. Geldt ook voor de kinderen. En dat is ook prima, iedereen is welkom!”

Geen vrijwilligers meer nodig dus?
“Wat ik zeg, iedereen is welkom. Ouders helpen ook vaak een handje mee. We brainstormen vaak over nieuwe activiteiten. Zo kwam houtbewerken laatst als idee voorbij. Nou, ben jij daar goed in en je vindt het leuk om dat kinderen uit te leggen, meld je aan! Die hebben we nog niet. De jongeren zelf zijn ook onwijs betrokken. Laatst plaatsten we een berichtje over lekkage in onze Whatsapp-groep. Dezelfde avond stond een hele ploeg tieners klaar om te helpen die te verhelpen.”

Wat voor activiteiten organiseren jullie voor de kids?
“Pfoe, echt van alles. Allemaal afhankelijk van de leeftijd. We knutselen veel met de kinderen, maar je kunt ook denken aan het bakken van hartige broodjes of zelfgemaakte pizza. In december hebben we voor Kerst een gezellige gourmet-avond gehouden. Of een griezelfilmmiddag met popcorn. De jongeren komen zelf ook met ideeën voor activiteiten. Verder is het vooral ongedwongen. Gewoon lekker met elkaar kletsen is ook prima. We proberen steeds nieuwe dingen te verzinnen en de jongeren denken actief mee. Laatst kwam wethouder Eveline Tijmstra tafeltennissen. Was ook hartstikke leuk.”

Is het voor alle leeftijden?
“We hanteren openingstijden voor diverse leeftijdsgroepen (zie kader). Overdag zijn we open voor de groepen 4 tot 9-jarigen en 10 tot 16-jarigen. Pubers van de middelbare school kunnen twee avonden in de week binnenwandelen.”

Wat zijn de toekomstplannen?
“Joh, we barsten van de ideeën met z’n allen. Zo vinden we het belangrijk dat kinderen lezen. We zoeken hierin ook de samenwerking met de bibliotheek. We zijn met elkaar in gesprek om te kijken hoe we daar iets mee kunnen doen. Ontstaat allemaal vanzelf.”

Ben je verbaasd over het succes?
“Ik wist dat er behoefte was aan een jongereninloop, maar het enthousiasme en de betrokkenheid van de buurt is ongekend. Dat is echt uniek hoor. En nogmaals; iedereen is welkom. Ook als je alleen thuis zit en je wilt gewoon eens binnenlopen, prima! De samenwerking met Clup Welzijn en de gemeente is ook goed. Vanaf dag één al. Op 8 april vieren we ons éénjarig bestaan.”

Waar kunnen kinderen terecht voor meer info?
“Ze kunnen gewoon binnenlopen of anders een kijkje nemen op onze Facebook-pagina. Je vindt ons met de zoekopdracht ‘Tiener en Kindercentrum Riekstraat’. Makkelijk zat!”