In het winterseizoen fietsen we nog volop door op de elektrische fiets met z'n allen. Dat is alleen maar goed voor ons om in vorm te blijven, maar ook een goede en duurzame manier van transport. Alleen elektronica en kou is niet altijd een beste combinatie. Zo houden meerdere onderdelen en componenten van een e-bike niet van kou en vocht. Maar wat kun je hier tegen doen? Hier 3 tips voor jouw en je e-bike om veilig door te kunnen fietsen in dit winterseizoen.

1: De accu

Een e-bike accu houd niet van kou en vocht, daarom horen we in de winter de meeste klachten over de actieradius en storingen bij elektrische fietsen. Wist je bijvoorbeeld dat de actieradius tot wel 20% lager kan uitvallen als de temperatuur onder de 5 graden Celsius komt? Daarom is het verstandig om een accu niet in de fiets te laten zitten in een schuur zonder verwarming. Het beste is om deze op kamertemperatuur te houden als je hem niet gebruikt. Dit verlengt tevens de levensduur van je accu. Een nieuwe accu kost in de meeste gevallen minimaal wel €400,- dus zorg er goed voor.

2: Regelmatig schoonmaken

Iets wat steeds minder gedaan wordt, is het goed schoonmaken van de elektrische fiets. En dat is zonde, want met alle elektronica die aanwezig is op een e-bike, is dat juist zo hard nodig. Er zijn veel middelen verkrijgbaar bij specialisten die ervoor kunnen zorgen dat je roest, oxidatie en vocht grotendeels kunt weren. Doe je dit met enige regelmaat, dan is de kans op storingen kleiner en gaan de onderdelen van je fiets langer mee. Doe dit zeker in de winter, als er ook veel wordt gestrooit, het is echt belangrijk voor de levensduur van je fiets.

3: De banden

De banden zijn uiteraard erg belangrijk voor een fiets en de grip op het asfalt, dat snappen we allemaal. Maar in de winter wil je graag de best mogelijke grip, want een valpartij kan vervelende gevolgen hebben. Zorg daarom dat je voor de winter de banden eens goed checkt, of laat checken bij de fietsspecialist. Versleten fietsbanden hebben minder grip, dus laat deze zeker vervangen als dit nodig is. Zo ja, kies dan zeker voor een goede merk band zoals Schwalbe of Continental. Let wel op bij nieuwe fietsbanden bestellen, dat deze een goed profiel hebben, zodat je het jaar rond goede grip houd. Controleer ook zeker minimaal eens per maand de bandenspanning, bij de verkeerde bandenspanning is het mogelijk dat de band minder grip heeft. Houd deze spanning in de winter op ongeveer 3.5 tot 4.5 bar. Heb je geen barometer op je pomp? Dan is een nieuwe fietspomp kopen met barometer, zeker een aanrader. Of ga anders langs je lokale fietsenwinkel, die willen je vast wel even hiermee helpen.

4: Onderhoudsbeurt

Regelmatig onderhoud is altijd aan te raden voor elk type fiets. Maar bij een e-bike helemaal, want je wilt natuurlijk dat deze goede ondersteuning blijft geven. Bij een onderhoudsbeurt zal de fietsenmaker dan ook alle elektronica bekijken en zo mogelijk, deze doormeten en uitlezen of de onderdelen zoals de accu en motor in goede staat zijn. Het is aan te raden dit minimaal eens per jaar te laten doen. Fiets je dagelijks vele kilometers? Dan is tweemaal een servicebeurt zeker geen overbodige luxe. Zo blijft jouw e-bike in goede conditie en zal hij je niet zomaar in de steek laten.