PURMEREND - Ongeveer 10 % van alle kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. De klachten kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld niet mee doen met sport of hun humeur wordt er door beïnvloed. Wanneer er na onderzoek door een arts geen afwijking gevonden wordt spreken we van “het prikkelbare darmsyndroom” (PDS). De darmen reageren dan overgevoelig op allerlei prikkels zoals voeding, emoties en spanningen.

Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hypnose op een snelle en goedkope manier kan bijdrage aan verschillende pijn klachten. 70 % van de mensen met PDS die geholpen zijn met hypnose zijn na 5 jaar ook nog pijn vrij.

Wat is hypnose
Hypnose is een diepe vorm van ontspanning waarbij er gerichte aandacht op de binnenwereld is. Het lijkt wel wat op dagdromen. Hypnose is zeer geschikt voor kinderen omdat ze over het algemeen een grote fantasie hebben en daardoor makkelijk te hypnotiseren zijn.

Hypnose bij PDS
Wanneer kinderen pijn hebben doe ik verschillende verbeeldingsoefeningen waarbij ze leren te ontspannen en spanning los te laten. Soms laat ik de pijnlijke plek als een dier voorstellen , bijvoorbeeld een leeuw. Vervolgens vraag ik een of meerdere dieren voor te stellen voor plekken in het lijf die ontspannen voelen; bijvoorbeeld aapjes. De aapjes kunnen met kokosnoten de Leeuw aanvallen waarop de leeuw bewusteloos raakt of weg loopt en de pijn dragelijker wordt .

Ik laat ook wel eens een kind zijn darmen visualiseren zodat ze de pijn als het ware leren kennen. Waar zit-ie? Hoe ziet-ie eruit? Welke kleur heeft-ie? Dat soort vragen. En daarna gaan we ermee spelen. Zodat een kind de aandacht leert te verleggen.

Oefeningen voor thuis
Ook geef ik een zelf ingesproken CD met zelfhypnose-oefeningen mee naar huis. Zo kunnen kinderen de geleerde oefeningen ook thuis doen zodat de pijn niet meer alles overheerst, of zelfs geheel verdwijnt. Het belangrijkste van het werk met kinderen met chronische pijn is om ze te leren wat ze zélf kunnen doen om de pijn minder te maken .

Voor meer informatie kijk op www.praktijkverboom.nl