PURMEREND - Druk in gesprek lopen wethouder Harry Rotgans en de twee voorzitters van de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO:) de Koemarkt op. Het zijn Daniel Pardoen en Marije Dekker. We zijn hier voor het maken van een foto voor bij dit artikel. De PRO: bestaat namelijk 40 jaar, dus was het tijd voor een glaasje én een interview.

Bij een artikel hoort een foto en als Daniel Pardoen hoort dat deze op de Koemarkt gemaakt wordt, kijkt hij bedenkelijk. Wéér een foto op de Koemarkt. Het gezicht ontdooit als hij de hoek omloopt en een groot spandoek aan parkeergarage ’t Lammetje ziet hangen. “Ha, die zag ik niet aankomen Harry. Mooi man, te gek.” Terwijl de glazen tevoorschijn komen voor een proostmoment, pakken wij ons kladblok voor wat vragen.

Wat is de PRO: en wat doen jullie?
Marije: “We zijn een vereniging voor ondernemers uit de regio Purmerend en behartigen de belangen van onze leden, onder andere richting de gemeente. We hebben verschillende doelen. Zo bieden we ondernemers een platform om elkaar te ontmoeten. Met elkaar weet je veel. Je kunt van elkaar leren. We zijn de grootste ondernemersvereniging in de regio. Alle ondernemers met een werkgebied in Purmerend en omstreken mag zich aansluiten.”
Daniel: “Ook werken we met elkaar en de gemeente samen aan stadspromotie. Purmerend is een ideale vestigingsstad voor ondernemers. Dat dragen we ook uit.”

Hoeveel leden heeft de PRO: inmiddels?
Marije: “Momenteel zitten we op zo’n 300 leden.”
Harry: “Een mooi aantal, maar ik hoop dat er nog veel meer ondernemers lid worden van de PRO:. Hoe groter je aanhang en het aantal ondernemers dat je vertegenwoordigt, hoe sterker je bent als gesprekspartner. Je hebt dan nog meer draagvlak. Ja, ook richting ons als gemeente.”

Hoe is de samenwerking met de gemeente?
Daniel: “Die kan ik oprecht goed noemen. Vroeger was er meer strijd. Was het zij tegen ons en andersom. Dat is al lang niet meer zo. We werken nu echt constructief samen. Dat werkt ook veel beter. Als je relatie goed is, dan kun je zaken ook veel beter aan de kaak stellen. De contacten zijn goed.”
Marije: “Er is regelmatig overleg met vertegenwoordigers van de gemeente. De lijnen zijn kort en alles is bespreekbaar. Nee, dan ben je het niet altijd met elkaar eens, maar er is wél een gedeeld gevoel dat we samen aan de toekomst van Purmerend werken. Daarbij staan we naast elkaar en niet tegenover elkaar.”

Hoe kijk jij daar als wethouder naar Harry?
Harry: “De PRO: is voor mij enorm belangrijk. Ze organiseren tal van bijeenkomsten voor hun leden. Daar hoor ik dingen die ik in andere, meer formele overleggen, niet hoor. Hierdoor weet ik goed wat er speelt en waar ondernemers in Purmerend zich zorgen over maken. Dat vind ik waardevol. Bovendien ben ik daar ook zichtbaar en kunnen mensen mij aanspreken. Ik heb sowieso bewondering voor het geduld van de PRO: voor de traagheid van de overheid. Een ondernemer denkt doorgaans snel, maar wij moeten als gemeente vaak meerdere belangen afwegen. Daar is vanuit de PRO: begrip voor en dat is fijn. Als de intentie maar goed is.”

Hoe kun je lid worden van de PRO:?
Marije: “Via www.pro-site.nl kun je eenvoudig een lidmaatschap aanvragen. Ja, dit geldt uiteraard ook voor ZZP’ers.”

Wat krijgen ondernemers voor een lidmaatschap?
Marije: “Leden zien uiteraard hun belangen behartigd worden, krijgen regelmatig een uitgebreide nieuwsbrief en worden voor tal van activiteiten uitgenodigd. Ook kunnen leden zich aansluiten bij verschillende werkgroepen om mee te praten over zaken die voor ondernemend Purmerend hartstikke belangrijk zijn.”

Aan wat voor activiteiten moet ik dan denken?
Daniel: “Heel uiteenlopend. We stellen onze leden graag in staat elkaar op een plezierige manier te ontmoeten in ons gastlokaal Café De Bonte Koe. Elke eerste donderdag van de maand hebben we de ‘PRO: Biznizbar’, mede mogelijk gemaakt door een steeds een andere ondernemer binnen de PRO:.”
Marije: “Verder organiseren we bedrijfsbezoeken, dus een kijkje in de keuken bij een collega in een heel andere branche, bijeenkomsten over specifieke onderwerpen, zijn er ledenbijeenkomsten waar je je stem kunt laten horen en hebben we de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. In een feestelijke sfeer kiezen leden dan de ondernemer van het jaar.”

Welke rol speelt onderwijs bij de PRO?
Daniel: “Een belangrijke rol. We werken veel samen met Purmerendse scholen en moedigen ondernemers ook aan om stageplekken beschikbaar te stellen en om hun deuren te openen voor een kijkje in de keuken. Ook voor jongeren is het hartstikke interessant om kennis te maken met bedrijven in Purmerend.”
Harry: “Als gemeente juichen we de rol die de PRO: hierin pakt erg toe. De jeugd is onze toekomst en de scholen leveren leerlingen af waar het bedrijfsleven straks baat bij heeft.”

Zijn er meer ondernemersverenigingen in Purmerend?
Marije: “Zeker. Met de Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO), de Koninklijke Horeca afdeling Purmerend en gemeente werken we samen in het collectief P2000+. Samen pakken we projecten op grote schaal aan. Denk hierbij aan stadspromotie, de toeristische plattegrond, het wonen boven winkels en het lokaal kerstpakket, waarbij je medewerkers een pakket geeft, bestaande uit producten, diensten en activiteiten van uitsluitend lokale ondernemers en winkeliers.”

Wat is jullie plan voor de nabije toekomst?
Daniel: “We willen de PRO: nog verder professionaliseren. We willen nóg zichtbaarder zijn naar onze leden en de buitenwereld. Het was voorheen te makkelijk om langs de PRO: heen te leven. Inmiddels is dat allang niet meer zo en dat bouwen we graag uit.”

Maar eerst de 40e verjaardag vieren. Toch?
Marije: “Uiteraard! Vandaag vieren we onze zomerborrel met onze leden in Fort Resort Beemster en daar blazen we 40 denkbeeldige kaarsjes uit.” (Floris Roos)

Meer weten over de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO:)? Neem dan snel een kijkje op www.pro-site.nl.