PURMEREND - Aan de Van IJsendijkstraat staat nu een prachtige multifunctionele sportaccommodatie, maar nog niet zo lang geleden was er niet meer dan een aantal schetsen op papier. Hoe is het om als architect je ontwerp vanaf papier tot leven te zien komen? We vragen het Dean Moran van Slangen + Koenis Architecten.

“Natuurlijk, het is altijd heel leuk en spannend om je ontwerpen in real live tot leven te zien komen, dat zeg ik je eerlijk”, klinkt Moran enthousiast aan de andere kant van de lijn.

Zijn jullie tevreden?
“Dat zijn we zeker. Het is interessant om het gebouw nu écht in z’n omgeving te zien. Natuurlijk doen we daar op voorhand uitgebreid onderzoek naar, maar het is toch altijd spannend om te zien hoe alles er uiteindelijk in het echt uitziet.”

Hoeveel vrijheid hadden jullie bij het ontwerpen?
“Best veel, zolang we ons hielden aan het programma van eisen. Vooraf worden een hoop kaders gesteld, waar we sowieso rekening mee houden. Denk daarbij aan parkeervoorzieningen, omvang van het gebouw, het aantal hallen, kavelgrootte, horecavoorzieningen, tribunes en nog tal van zaken. Met al die eisen in ons achterhoofd zijn we gaan schetsen.”

Begin je zomaar met schetsen?
“We bekijken eerst goed het programma van eisen en de locatie waar iets gebouwd gaat worden. Wat is er allemaal nodig? Dan gaan we heel ruw schetsen. Dan teken je grove blokken, waarmee je schuift, past en meet. Welke vorm krijgt het pand? Pas daarna ga je gedetailleerder te werk en verfijn je de boel. Welke materialen gebruiken we en hoe ziet het eruit?”

Met welke dingen houdt een architect nog meer rekening?
“Ach, zoveel zaken, maar ik geef een voorbeeld. De stand van de zon kan al heel bepalend zijn. Je wil niet dat de zon constant de sporthallen in schijnt, want daar hebben de sporters last van. Daar moet je dus rekening mee houden. Aan de andere kant is het wel weer aardig als het horecaterras veel zon pakt. Ook met dat soort aspecten houden we rekening. Het is een mooie puzzel.”

Wat maakt het ontwerp bijzonder?
“Nou ja, het is natuurlijk een enorm complex. Mede om die reden hebben we het bewust niet te dicht langs de weg willen plaatsen, maar meer naar achteren om ook een mooi entreeplein te creëren. Daarnaast werkt de brede entreetrap met de luifel goed in het geheel. Verder is het gebouw gelift, zodat auto’s eronder geparkeerd kunnen worden, zonder dat ondergronds te hoeven doen.”

Waar moeten we jullie nog meer van kennen?
“Ons bureau is voor 90% gespecialiseerd in sportcentra en zwembaden. Misschien ken je ons van het Sportcomplex Koning Willem-Alexander in Hoofddorp? We kijken de laatste jaren ook steeds vaker over de grens. Zo doen we ook steeds meer in België en Duitsland en mochten we het nationale zwemstadion van Litouwen ontwerpen.”

Meer weten? Neem dan eens een kijkje op www.slangenkoenis.nl.