PURMEREND - De jury van de Nationale Groencompetitie van de Entente Florale fietste vrijdag 30 juni 4 uur lang door Purmerend om het groen met eigen ogen te kunnen zien en beoordelen. Op 15 locaties spraken zij actieve inwoners en enkele deskundigen. Cees Vermeer van de gemeente leidde hen rond. Ook wethouder Mario Hegger was erbij.

De gemeente wilde de jury vooral laten zien hoe actief inwoners zijn in Purmerend en hoe ze, soms met hulp van de gemeente, mooie groene en duurzame initiatieven van de grond hebben gekregen. Die opzet is geslaagd, want de jury leek gecharmeerd van de energie die voelbaar aanwezig is in de stad.

Purmerenders kleuren de stad

De tocht begon in het centrum waar de jury natuurlijk de Koemarkt bezocht en een toelichting kreeg van Jan Dekker en Wil Rijswijk, bestuursleden van de Historische Vereniging Purmerend. Jan, die altijd veel, heel veel, te vertellen heeft over de geschiedenis van Purmerend, hield zich netjes aan zijn 5 minuten spreektijd, maar de sfeer was bepaald: Purmerenders kleuren de stad. Vervolgens een bezoek aan de Melkwegbrug en daarna de oude begraafplaats tegenover het Lammetje. Hier hoorde de jury hoe vrijwilligers Jan Kramer en Alex Vallentgoed zich met hun team hebben ontfermd over de graven en de bomen en planten.

Tieners aan de slag voor duurzaamheid

Een bezoekje bij het Da Vinci College maakte duidelijk dat veel tieners van nu zich graag inzetten voor een duurzamere wereld. Moestuintjes, groen op het dak van de fietsenstalling, een verrijdbare plantenwand. Docente Elly Brugge: ‘Ik vroeg de leerlingen wat ze willen doen om de wereld een beetje beter te maken. Daar bleken ze best ideeën over te hebben. En toen het eenmaal begon, ging het heel snel. We zijn nu 4 jaar verder en ze nemen elkaar op sleeptouw. Het barst van de duurzame projecten op school. Ze gaan niet alleen aan de slag met de theorie, maar ook met de praktijk: Hoe maak je een plantenbak, welke mest gebruik je in de moestuin, wat kost het om je dak met planten te bedekken en wat levert het op?’

Tuinieren is niet de enige reden

Op de route lag ook de Bernard Zweersflat waar de vieve 91-jarige Leen Batterman en zijn medebewoners de jury te woord stonden. De bewoners onderhouden het groen rond hun ‘bloemenflat’ en het is wel duidelijk dat tuinieren niet de enige reden is dat ze iedere vrijdagochtend aan de slag gaan.

Illustratief was ook het adoptiegroen in de Schoof- en Halmstraat. Sandra de Groot, initiatiefneemster, verwoordde het heel mooi: ‘De saamhorigheid is echt toegenomen door het tuinieren. Van het één kwam het ander. Ik begon ermee, maar ook anderen hebben nu stukjes groen van de gemeente geadopteerd. We houden 1 keer per kwartaal een straatschoonmaakdag waarbij we ook gezellig een bakkie doen. We onderhouden onze eigen tuinen beter en helpen ook andere bewoners.’ Ook sprak de jury bewoners van de moestuin van het Woonkollektief en boomgaard Groenewoud.

Twee unieke buitenspeeltuinen

Onderweg passeerde de jury vele speelplekken en stopte bij de 2 grote buitenspeeltuinen van Purmerend. Bij het Kinderparadijs (net buiten de Wheermolen) lieten Kees Schilder van Clup Welzijn en vrijwilligers Oscar en Vincent, de jury de fraaie zelfgebouwde hutten en de vuurplaats zien. Bij de Speelkraam bij het Leeghwaterpark vertelde initiatiefneemster Yvonne Moes hoe de ruime speeltuin tot stand is gekomen, wat ze doen voor gehandicapte kinderen en hoe ze intussen kinderen uit de wijde omgeving trekken. Beide speeltuinen maken indruk en de jury stelde veel vragen.

Ontmoetingsplek

Dat bewoners best bereid zijn de hele buurt mee te nemen in hun initiatief bleek bij de hondenontmoetingsplek in Purmer Zuid. Die kwam er nadat de initiatiefnemers uit de wijkkerngroep eerst onderzoek hadden gedaan naar de wensen en behoeften van de wijkbewoners. Het resultaat is een mooie strook groen langs het water met hekken eromheen, waar honden samen kunnen spelen en zwemmen en waar ook hun bazen elkaar ontmoeten.

‘We hebben al gewonnen’

Of al deze bewonersinitiatieven voldoende zijn voor goud in de Nationale Groencompetitie, is nu de vraag. Natuurlijk zag de jury ook andere projecten, zoals de ecozone bij bedrijventerrein Baanstee Noord, de natuurvriendelijke oevers, de fietsroutes en de bomenroute. Op 20 september weten we meer. Dan presenteert de jury een uitgebreid rapport met hun complimenten én kritiekpunten. Wethouder Mario Hegger: ‘Ik ga natuurlijk voor goud, maar in mijn ogen hebben we nú al gewonnen. Het is al zo mooi dat we op deze manier niet alleen de jury, maar ook inwoners hebben kunnen laten zien hoe de stad bruist! Ik hoop dat het inspireert tot meer.’