PURMEREND - In de maand mei zijn er drie lezingen van de Volksuniversiteit in de Bibliotheek Purmerend. Kaarten voor de lezingen zijn verkrijgbaar in alle bibliotheekvestigingen van Bibliotheek Waterland en op de website www.bibliotheekwaterland.nl/kaartverkoop.

Architectuur in New York

Op dinsdagavond 16 mei komt drs M. Hanrath vertellen over de architectuur van New York. Hoogbouw ofwel de skyscraper speelt daarin een belangrijke rol. Vanuit de Art Deco zijn voorbeelden als de Empire State Building (ook ooit Empty State Building genoemd) en de Chrysler Building bekend. Frank Lloyd Wright realiseerde het Solomon R. Guggenheim museum, waar de buren aanvankelijk niet erg blij mee waren, maar nu een van de belangrijkste gebouwen van New York is. Een recent project is het  Ground Zero Memorial, waar ooit de Twin Towers stonden.

Architectuur in New York: van Art Deco tot Ground Zero
Dinsdag 16 mei 2017, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Purmerend
Kosten: € 7,50 voor leden en € 10,00 voor niet-leden

Filosofie van Goed en Kwaad

Op woensdagavond 17 mei geeft drs. Gerko Tempelman een lezing over de filosofie rond het thema Goed en Kwaad. De vraag naar het kwaad in de wereld heeft mensen altijd gefascineerd. Maar in de afgelopen 500 jaar zijn onze gedachten erover flink veranderd: van demonen en heksen tot bombardementen en gifgas. De filosoof Sartre zegt het zo: de hel dat is de ander. Maar hoe heeft die omslag plaatsgevonden? Aan de hand van drie verschillende lezingen van het verhaal van Adam en Eva reconstrueren we het denken over het kwaad van de afgelopen 500 jaar.

Filosofie van Goed en Kwaad
Woensdag 17 mei 2017, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Purmerend
Kosten: € 7,50 voor leden en € 10,00 voor niet-leden

De Stijl en Bauhaus

Kunstgeschiedenis lezing van de Volksuniversiteit op donderdagavond 18 mei, verzorgd door drs. Suzanne Roelofs. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat De Stijl werd opgericht, en belangrijk tijdschrift en beweging met een verregaande ideologie en invloedrijke architecten. De oprichter Theo van Doesburg gaf ook les op het Bauhaus, één van de meest invloedrijke scholen voor architectuur en design aan het begin van de 20e eeuw. In deze lezing aandacht voor beiden, waarbij we kijken naar hun meest spraakmakende gedachtengoed, overeenkomsten en verschillen tussen beide belangrijke bewegingen.

De Stijl en Bauhaus
Donderdag 18 mei 2017, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Purmerend
Kosten: € 7,50 voor leden en € 10,00 voor niet-leden