NEDERLAND - Dit jaar wordt op zaterdag 3 en 10 november voor alweer de zesde keer de Duurzame Huizen Route gehouden. In heel Nederland delen honderden huiseigenaren hun duurzame verhaal met anderen. Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen kan een bezoek brengen aan één van de opengestelde woningen.


Kennis uit de eerste hand
De Duurzame Huizen Route biedt een unieke kans om op een ongedwongen manier kennis uit de eerste hand op te doen. Door de huizenroute krijgen bezoekers op een objectieve manier eerlijke informatie. Dit levert vaak nieuwe bruikbare inzichten op om zelf mee aan de slag te gaan. Ervaringen van anderen zorgen voor een betere visie en een goed doordacht stappenplan. Niet alleen de succesverhalen worden verteld, ook wat beter of anders had gekund komt aan bod.

Meer antwoorden dan vragen
Bezoekers gaan vaak op pad met een bepaalde vraag zoals: ‘Hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? Eerst je dak of toch eerst je vloer isoleren?’ Door de Duurzame Huizen Route krijgen bezoekers op een objectieve manier eerlijke informatie. Tijdens een bezoek ontstaan er interessante gesprekken, niet alleen met de huiseigenaar maar ook met de andere bezoekers. Naast huizen met populaire maatregelen zoals warmtepomp, isolatie etc., worden elk jaar ook woningen aangemeld met de nieuwste innovaties zoals woningen zonder nutsaansluitingen, inzet van accu’s, waterstof als warmtebron, etc.

Groeispurt aan duurzame verhalen
In zes jaar tijd heeft de Duurzame Huizen Route een enorme groeispurt doorgemaakt. Niet alleen de woningen op de website zijn toegenomen, ook het bezoekersaantal is in de afgelopen jaren gegroeid. Voor een bezoek aan een woning moeten bezoekers zich inschrijven bij de woning van hun keuze op www.duurzamehuizenroute.nl. In 2017 waren veel woningen volgeboekt. Voor mensen die vorig jaar daardoor de woning van hun keuze niet hebben bezocht, is het een aanrader om er dit jaar snel bij te zijn. Als advies geeft Eva Petra Simon van de organisatie mee: ‘Ga op bezoek bij een woning die vergelijkbaar is met je eigen huis. Dit geeft een goed beeld van duurzame maatregelen die je in je eigen woning kunt toepassen’.