PURMEREND - Een medewerkster van de dierenambulance in Purmerend is afgelopen week gewond geraakt toen ze een zwaan uit een benarde positie wilde redden. Het dier had twee vishaken in zijn lichaam, maar door een onverwachte beweging kwam het scherpe voorwerp in het been van de vrouw terecht.

De Dierenambulance kreeg afgelopen dinsdag een melding over een zwaan met een vishaak in zijn poot. "Een medewerkster met veel ervaring in het vangen van zwanen gaat op de melding af", zo schrijft de stichting op Facebook.

'Zwaan begint te trappen'

Samen met de melder probeert de dierenhulpverlener de zwaan te pakken te krijgen en dat lukt. Het beest heeft een dikke vishaak in zijn poot. De medewerkster vindt ook een tweede in de buik van het dier, maar dan gaat het mis. "Zodra die haak loskomt, begint de zwaan te trappen. De haak schiet in één keer in haar bovenbeen."

Door de weerhaakjes lukt het de vrouw niet om het visgerei uit haar been te halen. "Onder plaatselijke verdoving wordt de vishaak doorgedrukt en komt er moeizaam aan de andere kant weer uit."

Rommel van vissers

De Dierenambulance Purmerend maakt van de gelegenheid gebruik om vissers op te roepen om hun rommel beter op te ruimen. "Wij als dierenhulpverleners lopen ook risico's op verwondingen door uw hobby. Dat mag en kan niet de bedoeling zijn!"