PURMEREND - Bibliotheek Waterland dingt mee naar de titel ‘beste Bibliotheek van Nederland 2018’ met haar vestiging Purmerend.

De afgelopen jaren is de titel vaak gewonnen door Bibliotheken die zeer fraaie nieuwbouw wisten te realiseren. Vaak prachtige gebouwen waarin flink is geïnvesteerd. Niet alle Bibliotheken verkeren in de omstandigheid dat zij voor nieuwbouw of een complete herinrichting kunnen gaan. Bibliotheek Waterland heeft geen grote budgetten maar wel veel ambities en heeft veel weten te realiseren met beperkte middelen. Het gebouw en de inrichting zijn daarbij niet leidend maar dienend aan de bijdrage die de Bibliotheek wil leveren aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Directeur Frans Bergfeld geef een korte beschrijving van het gebouw aan de Waterlandlaan 40:

De begane grond is heringericht in 2011. Er zijn toen werelden gerealiseerd met veel ruimte voor displayen, om klanten te verleiden gebruik te maken van de collectie. Voor de bovenbouwleerlingen is een Young Adult hoek in combinatie met een mediabar. Het leescafé wordt in januari 2018 heringericht. Er is een riante tijdschriftenhoek met stijlvolle zitjes bij de entree. Vluchtelingenwerk heeft een eigen ruimte op de begane grond waar zij kantoor houdt en spreekuur heeft.

De eerste verdieping is voor de jeugd. Er is een cursusruimte (heringericht 2015), een 4You! Plein (heringericht 2015) waar in samenwerking met andere partijen huiswerkbegeleiding en bijles aangeboden wordt. Lezen voor je lijst wordt actief gepromoot, er is een gaming hoek gecombineerd met de strips, er is een makkelijk lezen plein en een prentenboekenhoek die tevens geschikt is voor groepsontvangsten van scholen. De Speel-o-theek (gerund door vrijwilligers) heeft er ook een plek gevonden en ziet het gebruik stijgen sinds de koppeling met de Bibliotheek.

De tweede verdieping is een combinatie van NL-plein en stadsstudieruimte. Hier vinden wekelijks 22 leesclubs hun plek, één keer in de maand houden we hier de Walk&Talk bijeenkomsten en er zijn studiecabines. Deze laatste worden ook gebruikt door samenwerkingspartners van de Bibliotheek, zoals Bureau discriminatiezaken, de Formulierenbrigade en het juridisch spreekuur. Internet en een goede wifiverbinding zijn gratis.

De vestiging Purmerend kent ruime openingstijden. Voor de jeugd is lenen boetevrij, volwassenen kunnen hier een keuze in maken. Er is een uitgebreid programma-aanbod, deels in samenwerking met de Volksuniversiteit, deels via het eigen netwerk. Enthousiaste medewerkers van de Bibliotheek verzorgen wekelijks een voorleesuurtje op de woensdagmiddag een maandelijkse Peuterparty en een drie-wekelijkse Babysoos die allen druk bezocht worden door ouders, grootouders en hun kleintjes. In de wintermaanden is de Bibliotheek op zondag open en worden er regelmatig gezinsactiviteiten georganiseerd.

Last but not least heeft Bibliotheek Waterland gedreven en gemotiveerde medewerkers die in elk klantenonderzoek (het jaarlijkse Biebpanel) hoge ogen gooien op klantgerichtheid, deskundigheid en hulpvaardigheid. Samen met vele vrijwilligers bepalen zij in hoge mate de beleving van de Bibliotheek.

Medio januari start de een campagne waarin de deelnemende Bibliotheken (6 in totaal) stemmen kunnen werven bij het publiek. Eind 2017 komt er nog een anoniem bezoek aan de Bibliotheek Purmerend van een vakjury.