PURMEREND - Maniu Stend en haar 16-jarige zoon kregen de schrik van hun leven toen de slaapkamer van haar zoon volledig uitbrandde. Ze wisten het huis op tijd te verlaten, maar de tiener verloor wel al zijn spullen. Daarom is de zus van Maniu een inzamelingsactie op social media gestart.

"Alle spullen van mijn zoon zijn weg", zegt Stend tegen NH Nieuws. "Zoiets is moeilijk te bevatten. We hadden er niet meer kunnen zijn." De zoon van Maniu rook in de nacht van maandag op dinsdag rond 02.00 uur een brandlucht die van de televisie afkomstig bleek te zijn. Zijn moeder trok de stekker uit de tv om erger te voorkomen en bracht haar zoon mee naar haar kamer, omdat het stonk in zijn kamer.

"Ik dacht dat het weg zou gaan", zegt Maniu. Ongeveer drie uur later werden ze wakker van een knetterend geluid. Toen ze naar de slaapkamer liepen, zagen ze gelijk dat het mis was. "Er kwam een oranje gloed onder de deur vandaan. Ik raakte helemaal in paniek."

"Alles was zwart"

Het tweetal vluchtte samen met hun katten het huis uit en belde gelijk de brandweer. De brandweer was er binnen tien minuten. Na ruim een uur blussen, begonnen brandweerlieden spullen uit de slaapkamer te halen. Toen werd de schade echt zichtbaar. "Alles was helemaal zwart. Zijn matras, kasten, bureau. Het was veel heftiger dan ik had verwacht."

Maniu en haar zoon mogen een maand hun huis niet in en verblijven in een hotel. De schade wordt momenteel opgenomen, maar volgens Stend is er niets meer over van alle spullen in de slaapkamer. "Hij heeft zelfs geen kleding meer."

Inzameling

De inzamelingsactie van Esther Sablerolle, de zus van Manu, heeft al een hoop opgeleverd. "Ik heb drie grote vuilniszakken met kleding gekregen. Iemand biedt ook een matras, bureau, bureaustoel en nachtkastje aan. We zijn daar ontzettend blij mee", zegt Sablerolle tegen NH Nieuws. De familie hoopt genoeg spullen voor de tiener op te trommelen, zodat hij weer zijn leven kan oppakken.

Maniu en haar zoon zijn erg geschrokken, maar ook ontzettend dankbaar voor de spullen die ze krijgen. Om anderen voor hetzelfde lot te behoeden, deelt Stend het volgende advies van de brandweer: "Bel gelijk als je een brandlucht ruikt, want de brandweer komt liever tien keer te vroeg, dan een keer te laat."