PURMEREND - Fietsers die over de opgeknapte Purmerweg langs bedrijventerrein De Where rijden, zien langs de route van alles gebeuren. Oude bedrijfspanden worden gesloopt, zwaar bouwverkeer baant zich een weg door de modder en mannen in felgekleurde hesjes zijn druk in de weer. Wat is er toch allemaal aan de hand?

We halen verhaal bij Bill van Horick, uitvoerder van aannemer Markus B.V. en Peter Karbet, toezichthouder bij de gemeente. Hun bouwkeet staat in een fikse modderpoel, midden op het voormalige bedrijventerrein waar straks 125 nieuwbouwwoningen verrijzen. Het is nu nog lastig voor te stellen. Bill en Peter doen hun verhaal in de bouwkeet. Aan de muren hangen plattegronden en tekeningen, waarop precies staat wat er moet gebeuren. Ondertussen schudden de tafels, stoelen en glazen door een kraanvoertuig dat langs banjert.

Wat een bedrijvigheid en modder hier. Wat is er allemaal aan de hand?
Bill: “We maken het terrein hier klaar voor woningbouw. Er komt hier een nieuwe woonwijk. Dat betekent dat we oude bedrijfspanden slopen, kabels en leidingen het gebied in trekken, riolering aanleggen en verontreinigde grond afvoeren. Daarvoor komt schone grond terug.”

Wat merken fietsers op de Purmerweg hiervan?
Peter: “Voorbijgangers zien straks veel graafwerkzaamheden. Er komt nog meer zwaar bouwverkeer en kiepwagens rijden straks af en aan. We voeren veel veengrond af en daarvoor komt schoon zand terug.”

Bouwverkeer en fietsers. Is dat wel veilig?
Peter: “We houden dat goed in de smiezen. Fietsers kunnen omrijden, maar we verplichten ze het niet. Ze kunnen gebruik blijven maken van de Purmerweg, maar het is wel zaak om goed op te letten. Dat vragen we ook van onze chauffeurs. We instrueren bouwverkeer langzaam te rijden en goed rekening te houden met fietsers. Maar fietsers moeten zelf natuurlijk ook opletten. Ga bijvoorbeeld niet in de dode hoek van een vrachtwagen rijden.”

Ik zag ook waarschuwingsdoeken hangen langs de Purmerweg?
Peter: “Klopt, we willen fietsers erop wijzen dat ze goed moeten opletten. Het is hier een bouwgebied, dus de wegen zijn vaak zanderig en als het geregend heeft ronduit smerig. Tel daar het bouwverkeer bij op. Die combinatie maakt dat iedereen goed moet opletten. Dat gebeurt gelukkig ook.”

De Purmerweg is net opgeknapt als zogeheten fietsstraat. Beschadigt de boel niet?
Bill: “Dat valt mee, maar we houden het goed in de gaten. Na afloop lopen we de boel na en verrichten waar nodig herstelwerk. Het is wel mooi om te zien dat de nieuwe Purmerweg als fietsstraat écht werkt. Auto’s zijn hier te gast en passen daadwerkelijk hun snelheid aan op het fietsverkeer.”

Hoeveel bedrijfspanden zijn er al gesloopt?
Bill: “Zeven stuks. Aan de overkant van de Purmerweg is de eerste paal van het nieuwe uitvaartcentrum al geslagen. Als dat klaar is, kan het oude pand waar we nu op uit kijken ook gesloopt worden.”

Wat gebeurt er op de dijk langs de Ringvaart?
Bill: Het Hoogheemraadschap heeft de dijk daar aangepakt. Bomen moesten hiervoor wijken, maar de dijk is met een extra laag klei verstevigd. Hierdoor is de boel weer goed stabiel en kan de dijk weer jaren mee. Er komt nieuwe beplanting en straks ook een schelpenpad voor wandelaars.”

Moeilijk voor te stellen dat in deze prut straks woningen staan
Peter: “Dat is altijd zo. Voor ons is het zaak om nu het hele gebied klaar te maken voor de bouw. Als dat is gebeurd, dan kan het plots snel gaan. Als de eerste wegen worden aangelegd en huizen van de grond komen, dan zie je de contouren. Maar zover is het nog niet, dus wij gaan snel weer aan de slag!”

Meer weten over nieuwbouwproject Klein Where? Neem dan snel een kijkje op www.kleinwhere.nl