PURMEREND - Roken is, net als meeroken, slecht voor de gezondheid. Toch groeien er nog steeds kinderen mee op, ook als er niet thuis gerookt wordt. Door de omgeving van kinderen zoveel mogelijk rookvrij te maken, leven ze niet alleen gezonder maar komen ze ook minder in aanraking met deze ongezonde verslaving. Daarom heeft de gemeente besloten om alle openbare speeltuinen en trapveldjes ‘rookvrij’ te maken.


Wereldwijd wordt er al jaren gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van roken. Landelijk is met het Nationaal Preventieakkoord de ambitie uitgesproken om in 2040 alle kinderen te laten opgroeien zonder contact met rokers en rook. Ook KWF, Longfonds en Hartstichting hebben de handen ineen geslagen met het initiatief ‘De rookvrije generatie’. Al deze inzet heeft lokaal effect: het aantal rokers in Purmerend is in tien jaar tijd gedaald van 25 % in 2012 naar 22 % in 2022. Hoewel dit een positieve verandering is, zijn we er nog niet.

Logische stap

Sinds 2020 zijn rookvrije schoolterreinen verplicht. Ook andere locaties in Purmerend zoals het Dijklander Ziekenhuis, kinderboerderij De Ridder en alle locaties van Spurd zijn rookvrij en sportverenigingen stimuleren het rookvrij-beleid. Een logische volgende stap is daarom om ook alle 375 openbare sport- en speelplekken in de gemeente rookvrij te maken. Dit sluit aan bij de ambitie vanuit het lokale preventieakkoord om kinderen op te laten groeien in een rookvrije omgeving.

‘Rookvrij-’ borden, tegels en stickers

De rookvrije speelplekken zijn voor bezoekers te herkennen aan de ‘rookvrij’- borden, stoeptegels en stickers. Wethouder Gezondheidszorg Harry Rotgans plaatste op woensdag 5 april zo’n ‘rookvrij’ stoeptegel bij openbare speeltuin De Vreugdegaard in Middenbeemster. Rotgans: ‘Een speeltuin moet een plek zijn waar kinderen zich lekker kunnen uitleven, een gezonde omgeving. We plaatsen deze uitingen dan ook om bewustwording te creëren bij de bezoekers. Het is geen rookverbod, dus er wordt niet gehandhaafd, maar we gaan ervan uit dat inwoners hun verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen en elkaar aanspreken op hun (rook)gedrag.’

Lachend stoppen met roken

Naast dit initiatief organiseert gemeente Purmerend in samenwerking met Brijder en GGD Zaanstreek-Waterland de theatervoorstelling DE sTOPPERS! Theatermakers geven het gesprek over een rookvrije toekomst op een andere, humoristische manier vorm. De voorstelling is voor rokende en niet-rokende inwoners. Maar ook voor professionals die werken aan een rookvrije omgeving en die betrokken zijn bij stoppen-met-rokenzorg. Toegang (en drankjes) zijn gratis. De voorstelling is gepland op 19 april 2023 en kaarten zijn verkrijgbaar via depurmaryn.nl/programma/de-stoppers-1