PURMEREND - De politie heeft op 21 maart 2023 in een woning aan de Kolfstraat in Purmerend een kweektent met daarin een hennepkwekerij aangetroffen. Deze woning is op 23 mei 2023 voor 3 maanden gesloten.

In de woning zijn drugs en verpakkingsmateriaal aangetroffen. Het ging om hennepplanten en harddrugs. De professionaliteit van de kwekerij en de aangetroffen drugs en goederen zorgen voor overlast en gevaar voor de buurt. Vanwege deze omstandigheden wordt de woning voor 3 maanden gesloten.

Drugspand gesloten

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van de woning. Dit mag alleen voor een bepaalde periode en als er sprake is van de aanwezigheid van meer drugs dan voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Van Selm betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen de woning voor 3 maanden niet mogen betreden. Op de woning zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”. De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat de woning bekend staat als drugspand en om de openbare orde te herstellen.

Gevaren hennepkwekerij

Het is niet de eerste keer in Purmerend dat een hennepkwekerij wordt aangetroffen in een woning. Burgemeester Ellen van Selm: ‘Een hennepgeur, afgeplakte ramen en deuren van een pand, wateroverlast in de vorm van lekkage of condens op de ramen, of een ‘onbewoond’ huis waar op vreemde tijdstippen activiteiten plaatsvinden. Dit kunnen allemaal signalen zijn van een hennepkwekerij. Heeft u het vermoeden van een kwekerij, meld dit dan bij de politie.
Een hennepkwekerij kan voor groot gevaar zorgen in je buurt, zoals brandgevaar door oververhitting of kortsluiting. Daarnaast is er ook een risico op een ripdeal, waarbij een kwekerij wordt beroofd en dit zorgt voor een onveilige leefomgeving. Om deze gevaren aan te pakken, is het belangrijk om signalen van een hennepkwekerij te melden.’

Meld uw vermoedens

Heeft u een vermoeden van een hennepkwekerij? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via vermoeden@purmerend.nl.