PURMEREND - Wat zijn wij trots op onze basisscholen in Purmerend, want op woensdag 30 mei 2018 gaat de tiende basisschool waterdrinken in de klas. Dat gaan we vieren! Juvat Westendorp, de bekende Nederlandse danser met een dansschool in Zaandam, gaat met de leerlingen de Waterdans instuderen. Deze wordt om 12.00 uur uitgevoerd op het schoolplein voor wethouder volksgezondheid Harry Rotgans, directeur, docenten en alle ouders.

Vanaf woensdag 30 mei zijn er 10 scholen, die elke dag één of twee keer waterdrinken. Zo drinken ruim 2.000 leerlingen in Purmerend water op school. Dat scheelt 4 tot 8 kilo suiker per jaar per kind. Eén pakje drinken per dag scheelt 4 kilo suiker per jaar, 2 pakjes per dag scheelt 8 kilo suiker per jaar dat een kind binnenkrijgt.

Waterdrinken
Kinderen die op school water drinken, kunnen zich beter concentreren en water is goed voor de tanden. Zoete dranken lijken energie te geven, maar het tegendeel is waar. Na het drinken van een zoete drank stijgt de bloedsuikerspiegel even, waarna hij snel daalt. Daardoor ontstaat een moe gevoel en trek in suiker. Vloeibare suiker in dranken blijkt de schadelijkste suiker die er is. Daarom kiest JOGG-Purmerend er voor om het thema water Purmerend-breed uit te werken.

JOGG
In het schooljaar 2017-2018 is waterdrinken op basisscholen het hoofdthema van JOGG- Purmerend. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Purmerend is een JOGG-gemeente. Dit betekent dat gezond leven in onze stad voor kinderen en ouders makkelijk en aantrekkelijk wordt gemaakt. Zo kunnen zij gemakkelijker gezonde keuzes maken voor zichzelf, want het is fijn als je lekker in je lijf zit en je fit voelt. JOGG wordt gefinancierd door de gemeente Purmerend en uitgevoerd door Spurd.