PURMEREND - Op de Koemarkt en voor de Markthal staan van 17 juli tot en met 24 augustus twee reizende beelden. Het zijn ‘Ahimsa, de rustende koe’ en ‘Ode aan het Varken’. Deze twee kunstwerken zijn een ode aan de wildernis. Op dinsdag 18 juli hebben de BIZ Koemarkt, BIZ Binnenstad, Eggert Centrum, Bureau Toerisme Laag Holland en wethouder Pascal Verkroost de beelden ontvangen.


Vanaf 2018 staan de beelden in verschillende gemeentes in Nederland en het buitenland. Nu is het de beurt aan Purmerend. Wethouder Cultuur en Binnenstad Pascal Verkroost: ‘Ik vind het een eer dat de twee beelden in Purmerend komen logeren. Als vroegere veehandelsstad en omringd door polders voelen de koe en het varken voor ons vertrouwd aan.’

Beleven en ontmoeten

De kunstwerken sluiten goed aan op het programma Binnenstad. Eén van de belangrijke onderwerpen uit dat programma is om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken en te zorgen dat er meer te beleven is. Pascal Verkroost: ‘Met deze beelden creëren we twee bijzondere plekken waar mensen elkaar tijdens de zomermaanden kunnen ontmoeten, even kunnen zitten op een van de bankjes en kunnen genieten van onze binnenstad. Kunst in de openbare ruimte prikkelt de verbeelding en zorgt ervoor dat het voor iedereen toegankelijk is. Dat vinden wij belangrijk om aan te bieden.’

Speurtocht met gratis ijs

Ook voor kinderen is de komst van de beelden leuk. Zij kunnen op het bankje bij het varken zitten en een kijkje in de koe nemen omdat het beeld onderaan open is. Bovendien organiseert Bureau Toerisme Laag Holland samen met ondernemers in de binnenstad een kinderspeurtocht. De speurtocht brengt de deelnemers langs verschillende plekken in de binnenstad die met een dier te maken hebben of waar een dier is verstopt. De speurtocht is te downloaden op de website van Laag Holland. De eerste 500 deelnemers krijgen een gratis ijsje (op=op).

Betekenis kunstwerken

Kunstenares Jantien Mook heeft de beelden in samenwerking met Dirk-Jan Schrander gemaakt. ‘Ode aan het Varken’ is een varken dat in vrijheid springt. Het beeld van 4 x 4 x 7 meter staat voor de vreugde, vrijheid en levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft. ‘Ahimsa, de rustende koe’ reist door Nederland om de koe te bedanken. Tegelijkertijd verwijst ze naar Moeder aarde. Het beeld van de koe heeft een omvang van 3 x 6 x 5 meter. Meer informatie over de beelden kunt u vinden op de website van Ode aan de Wildernis.

Met de komst van de beelden maken we de binnenstad een stukje gezelliger. Bent u benieuwd naar wat wij nog meer doen? Bekijk de website van Programma Binnenstad, schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.