PURMEREND - Donderdag 7 september heeft burgemeester Don Bijl het eerste exemplaar van het boek 'Van Kaatjessteeg tot Padjedijk' overhandigd aan Jan Dekkers (amateurhistoricus en schrijver van het boek). Het boek gaat over de herkomst van Purmerendse straatnamen.

Jan Dekkers verzorgt voor ’t Gilde Purmerend stadswandelingen in het oude centrum. Tijdens die wandelingen krijgt hij regelmatig vragen over de herkomst van straatnamen. Gegevens daarover zijn niet overzichtelijk beschikbaar, dus besloot hij zijn kennis te bundelen in een boek. Bijna alle straten, pleinen en stegen in de oude binnenstad worden benoemd. Naast de herkomst van de naam, worden ook bijzonderheden genoemd – zoals bebouwing en bedrijvigheden uit het verleden. Van bijna elke straat, plein of steeg zijn één of meer foto’s afgebeeld uit de collectie van de Vereniging Historisch Purmerend.

Burgemeester Don Bijl is ervan overtuigd dat het boek in een behoefte voorziet. ‘De oude binnenstad geeft kleur en betekenis aan Purmerend. Dit is van belang in een stad die zo sterk gegroeid is. Het is voor de inwoners van nu, maar ook voor toekomstige generaties, interessant en leerzaam kennis te hebben van die achtergrond.’