PURMEREND - Burgemeester Bijl heeft op 2 juni 2021 een drugspand aan de Impuls gesloten op industrieterrein Baanstee. In het bedrijfspand in de Purmer-Noord was een volledige kelder aangelegd waarin een grote hennepkwekerij was ingericht. Er werden meer dan 350 planten aangetroffen.


De kwekerij was illegaal aangesloten op de elektrakabel in de straat. Ook water voor de planten werd illegaal afgetapt. De omvang en professionaliteit van de kwekerij worden gezien als verzwarende omstandigheden. Daarom is ervoor gekozen het pand voor 9 maanden te sluiten in plaats van de standaard 6 die gelden voor bedrijfspanden. De aangetroffen kelder is inmiddels weer dichtgestort. De kwekerij kwam aan het licht doordat er een opvallende henneplucht rond het pand hing. Meerdere ondernemers hadden daar melding van gemaakt.

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van een pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Bijl betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen het pand voor 9 maanden niet mogen betreden. Op het pand dat gesloten is, zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen. Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt namelijk een ernstige inbreuk op de openbare orde en leiden tot een onveilige en onprettige omgeving en worden daarom niet getolereerd in Purmerend. Iedereen in de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen werk- of leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat mensen verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.