PURMEREND - Op dinsdag 24 januari 2023 heeft burgemeester Ellen van Selm een bedrijfspand aan Impuls voor negen maanden gesloten. Op de bovenverdieping van het pand op bedrijventerrein Baanstee West waren voorbereidingen getroffen om hennep te kweken. Er groeiden nog geen planten in het pand, maar er was wel sprake van vermogensfraude. Daarnaast zijn er meerdere patronen aangetroffen voor een vuurwapen. Alles op de locatie was duidelijk ingericht voor de productie van een kwekerij.

De hennepkwekerij in aanbouw kwam aan het licht tijdens een integrale controle op het bedrijventerrein op 11 november 2022. Deze controle vond plaats in samenwerking met de politie. De aangetroffen spullen zijn in beslag genomen. Hoewel er nog geen planten groeiden, was wel sprake van strafbare voorbereiding, zoals dat heet. Tevens is er munitie voor een vuurwapen aangetroffen. Vanwege deze omstandigheden wordt het pand voor negen maanden gesloten.

Opiumwet

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van het pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Van Selm betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen het pand voor negen maanden niet mogen betreden. Op het gesloten pand zijn posters geplakt met de tekst 'verzegeld' en 'drugspand gesloten'.

Ondermijning

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen. Burgemeester Ellen van Selm: 'Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leidt tot een onveilige en onprettige leefomgeving en wordt daarom niet getolereerd in Purmerend. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.'

Melden

De burgemeester doet een oproep aan de inwoners in Purmerend: 'Heeft u een vermoeden van een verdacht adres? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via vermoeden@purmerend.nl.'