WESTBEEMSTER - Burgemeester Karen Heerschop heeft op 9 november 2021 twee paardenboxen en een schuur gesloten op één adres aan de Zuiderweg in Westbeemster. In deze panden werden hennepkwekerijen aangetroffen. Dit kwam aan het licht tijdens een integrale controle in gemeente Beemster. In de drie ruimtes zijn in totaal 321 hennepplanten en 6100 gram henneptoppen aangetroffen.


In 2018 werd op dit adres ook een hennepkwekerij aangetroffen. Daarom is ervoor gekozen de panden voor 9 maanden te sluiten in plaats van 6 maanden die gelden voor schuren en vergelijkbare panden. Tijdens de integrale controle was de kwekerij volop in bedrijf. De aangetroffen planten zijn afgevoerd. De controle is een samenwerking van de gemeente Beemster met verschillende partners, zoals de Politie, Douane, Liander en Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland.

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van een pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Heerschop betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen de panden voor 9 maanden niet mogen betreden. Op de panden die gesloten zijn, hangen posters met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat de panden bekendstaan als drugspanden en om de openbare orde te herstellen. Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt namelijk een ernstige inbreuk op de openbare orde en leidt tot een onveilige en onprettige omgeving en worden daarom niet getolereerd in Beemster. Iedereen in de gemeente Beemster moet zich veilig voelen in de eigen werk- of leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat mensen verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.