PURMEREND - Op donderdag 23 juni 2022 heeft burgemeester Don Bijl een huurwoning aan het Herikkruid in de Gors voor drie maanden gesloten. De woning kwam in beeld door een landelijk onderzoek naar criminele samenwerking en had een belangrijke rol in een internationaal drugsnetwerk.


Bij controle van de woning werd een handelshoeveelheid soft- en harddrugs en geneesmiddelen aangetroffen, namelijk 60.000 blotters (papiervellen doordrenkt met vloeistof met drugs erin) met LSD-zegels, 800 pillen (vermoedelijk Viagra) en 1,6 kilo hasj. Ook werden andere items aangetroffen die duiden op bedrijfsmatige drugshandel, zoals enveloppen en gripzakjes. Vanwege deze omstandigheden wordt het pand voor drie maanden gesloten.

Opiumwet

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van de woning. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Bijl betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen de woning voor drie maanden niet mogen betreden. Op de woning zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

Ondermijning

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om zo de openbare orde te herstellen. Burgemeester Don Bijl: “Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leiden tot een onveilige en onprettige leefomgeving en worden daarom niet getolereerd in Purmerend. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden."