PURMEREND - Op 15 februari 2022 heeft burgemeester Don Bijl een woning voor zes maanden gesloten. In het appartement aan de Westervenne werd in een slaapkamer een hennepkwekerij aangetroffen met meer dan 120 planten. De vondst kwam aan het licht dankzij een anonieme melding van iemand die rond de woning een sterke henneplucht had geroken.


Op basis van de tip is verder onderzoek gestart. Daaruit bleek dat de flat zo'n 30 keer meer stroom verbruikte dan normaal. De stroom werd illegaal afgetapt. In de woning was één van de drie slaapkamers als hennepkwekerij ingericht. Hier werden, behalve de planten, ook vuilniszakken met kweekafval gevonden. Vanwege deze omstandigheden wordt het pand voor zes maanden gesloten.

Opiumwet

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van het pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Bijl betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen het appartement voor zes maanden niet mogen betreden. Op de gesloten woning zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

Ondermijning

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het appartement bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen. Burgemeester Don Bijl: “Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leiden tot een onveilige en onprettige leefomgeving en worden daarom niet getolereerd in Purmerend. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden."