PURMEREND - Op woensdag 8 juni 2022 heeft burgemeester Don Bijl een huurwoning aan de Pampusstraat voor zes maanden gesloten. Vanuit de woning in de Purmerendse wijk Wheermolen werden langere tijd verdovende middelen verkocht. De zaak kwam aan het licht na een melding via Meld Misdaad Anoniem. Iemand meldde dat een drugsdealer hier handelde in verdovende middelen. Observaties door de politie hebben uiteindelijk geleid tot meerdere aanhoudingen van mensen die uit de woning vertrokken. Zij waren allen in het bezit van verdovende middelen. Deze informatie heeft geleid tot het sluiten van de woning.

Bij controle van de woning werden soft- en harddrugs aangetroffen, namelijk 160 gram hennep en 26 gram cocaïne. Ook werden andere items aangetroffen die duiden op bedrijfsmatige drugshandel, zoals mobiele telefoons en gripzakjes. De drugshandel heeft voor veel overlast gezorgd in de buurt en voor veiligheidsrisico's voor de omwonenden. Vanwege deze omstandigheden wordt het pand voor zes maanden gesloten.

Opiumwet

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van de woning. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Bijl betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen de woning voor zes maanden niet mogen betreden. Op de woning zijn posters geplakt met de tekst “verzegeld” en “drugspand gesloten”.

Ondermijning

De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om zo de openbare orde te herstellen. Burgemeester Don Bijl: “Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leiden tot een onveilige en onprettige leefomgeving en worden daarom niet getolereerd in Purmerend. Elke inwoner van de gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden."

Melden

De burgemeester doet een oproep aan de inwoners in Purmerend: “Heeft u een vermoeden van een verdacht adres? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via fraudemeldpunt@purmerend.nl."