PURMEREND - Voor veel mensen is het een grote bron van ergernis: vuurwerkresten die na oud en nieuw op straat achterblijven. De gemeente Purmerend smoort deze irritatie in de kiem door bewoners te belonen voor het opruimen van de afgestoken potten, pijlen en knallers. Voor iedere kilo ingeleverd vuurwerk krijg je 0,25 euro.

Tiener Erik, die met z'n skelter met aanhanger door de Weidevenne rijdt, was er als de kippen bij: "Op oudejaarsavond begon ik al om acht uur met vuurwerk inzamelen, want dit jaar ging er toen al best veel de lucht in."

De inzamelingsactie vindt hij een goed initiatief, vooral omdat het mes aan twee kanten snijdt: "Het is goed om de buurt schoon te houden en er ook nog wat aan te verdienen." Het geld dat hij er aan overhoudt, stopt hij in z'n spaarpot om op een later moment aan een tablet te besteden.

Illegaal vuurwerk
Een vrouw die een gigantische doos komt inleveren, erkent dat het om een stuk illegaal vuurwerk gaat. Hoe ze eraan komt? "Dat ga ik niet vertellen...gevonden op straat." Legaal of niet: voor de opbrengst maakt het niet uit. Of toch wel? Want illegaal vuurwerk is vaak een stuk zwaarder dan de legale potten.

Gemeentemedewerker George Heijnes staat bij een van de inzamelpunten. "Dit zijn wel de grootste pakketten die we binnenkrijgen", zegt hij over de enorme doos die de vrouw kort daarvoor heeft ingeleverd. Net als legaal vuurwerk plaatst hij de grote illegale flowerbeds in een grote afvalcontainer. "Dat houdt de straat ook schoon."

Ruim 5.000 euro
In totaal heeft de gemeente vandaag bijna 21.000 kilo vuurwerkresten ingezameld, wat betekent dat er rond de 5.250 euro is uitgekeerd. Een jonge Purmerendse die haar kofferbak heeft volgestouwd met zware potten, gaat net 22,50 euro naar huis. "Een kleine stap richting m'n vakantie naar Maleisië."

Opbrengst per wijk
Overwhere 3.447 kilo
Purmer-Zuid 3.384 kilo
Purmer-Noord 4.843 kilo
Weidevenne 6.809 kilo
De Gors 2.356 kilo
--------------------------------
Totaal 20.839 kilo

Zie NH Nieuws voor een uitgebreide reportage.