PURMEREND - Om jonge mantelzorgers te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Purmerend organiseert WelzijnWonenPlus in samenwerking met MEE en Clup Welzijn activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers.

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich zorgen maken of juist zorgen voor zichzelf missen, meer dan hun leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Purmerend organiseert WelzijnWonenPlus in samenwerking met MEE en Clup Welzijn activiteiten speciaal voor jonge mantelzorgers.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd. Dat maakt dat er in de Week van de Jonge Mantelzorger verschillende activiteiten in Purmerend georganiseerd worden om aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken.

Gratis ijsje voor jonge mantelzorgers

In samenwerking met de gemeente Purmerend en ijssalon Multi-ijs mag WelzijnWonenPlus alle jonge mantelzorgers een gratis ijsje laten ophalen! Ben jij of ken jij een kind of jongere, die zorgt voor of zorgen heeft over een naaste? Bel of app dan naar Floor Hemels via 06-389 319 80 van WelzijnWonenPlus, dan zorgen wij ervoor dat jij, of de jonge mantelzorger, een tegoedbon toegestuurd krijgt om een gratis ijsje bij ijssalon Multi-ijs in Purmerend op te halen.

Woensdag 1 juni naar het Kinderparadijs

Alle jonge mantelzorgers in Purmerend zijn welkom op woensdag 1 juni a.s. in het Kinderparadijs. Het Kinderparadijs is gelegen in de wijk Wheermolen, vlakbij de IJsbaan. Trimpad 4, 1443 WB Purmerend. Vanaf 15.30 tot uiterlijk 19.30 uur wordt er in samenwerking met stichting MEE en Clup Welzijn een gezellige middag/avond georganiseerd. Muziek, kletsen, spelletjes spelen, maar ook hutten bouwen en varen op een vlot. Op eigen gemaakt vuur gaan we barbecuen , pannenkoeken bakken en marshmallows roosteren. Daarnaast is Frantastic Facepaint (Instagram @frantasticfacepaint) aanwezig om de meest leuke creaties te schminken. Let op, zwemdiploma is verplicht om mee te kunnen doen met de activiteit.

Aanmelden kan via Floor Hemels door te bellen of te appen naar 06-389 319 80.