PURMEREND - Sinds vorig jaar zit er statiegeld op kleine plastic flesjes. Een aantal mensen gooit een plastic flesje nog steeds in de vuilnisbak en dat is zonde. Niet alleen vanwege het statiegeld, maar ook van het vele plastic dat dan niet wordt gerecycled. Daarom diende de VVD een motie in die hiervoor een oplossing biedt: de doneerring. Dit is een plek aan een vuilnisbak waar mensen hun flesje in kunnen zetten, zodat anderen (die bijvoorbeeld het geld goed kunnen gebruiken) simpel de flesjes kunnen verzamelen en in kunnen leveren.


Manja van der Weit, Fractievoorzitter VVD Purmerend is enthousiast: “De VVD heeft met een motie aan het college gevraagd om te onderzoeken of er doneerringen er in Purmerend konden komen. Wij zijn blij dat de pilot nu start zodat er meer bewustwording rondom statiegeld ontstaat en recycling van plastic wordt gestimuleerd. Het is ook een extra zakcentje voor stadsgenoten.”

Wethouder Eveline Tijmstra voegt hieraan toe: “Om te bepalen waar de doneerplekken het beste konden komen hebben we onderzoek laten doen door Dirk Groot, ook wel bekend als de Zwerfinator. Hieruit bleek dat met name rondom het busstation en de treinstations te veel statiegeldflesjes in het afval verdwijnen. Daarom starten we de pilot op deze locaties. De houders voor de statiegeldflesjes zijn door onze eigen dienst speciaal gemaakt, afgestemd op de vuilnisbakken die we hebben in de gemeente. Door de doneerplek aan de voorkant te plaatsen kunnen de bakken gemakkelijk geleegd worden. Het zijn geen ringen dus wij noemen het de Doneerplekken.”

De pilot duurt 6 maanden en de resultaten worden na de zomer bekend. Naast de VVD steunden D66, GBP, LP, Ouderenpartij AOV en Stadspartij de motie.