PURMEREND - Bijna 60 woningeigenaren van de beoogde pilotwijk in Overwhere-Zuid Purmerend hebben hun handtekening gezet voor een aardgasvrije woning. De meesten kiezen voor een aansluiting op het warmtenet. Daarom heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Purmerend een voorstel gedaan aan de gemeenteraad om te starten met de pilot en de kosten van de transitie met een subsidie te vergoeden.

Op 2 november 2017 nam de toenmalige gemeenteraad van Purmerend kennis van de routekaart aardgasvrije woningen en verbond een aantal voorwaarden aan het starten met een pilot. Eén van de voorwaarden was dat minimaal 50% van de bewoners van de beoogde pilotwijk ervoor kiezen hun woning aardgasvrij te maken. Dit percentage is ruimschoots gehaald. De overige voorwaarden voor de pilot zijn op één na eveneens bereikt. Het college stelt daarom aan de raad voor de pilot nog dit jaar te laten starten.

Uitgebreid interactief proces
De gemeenteraad oordeelde in november 2017 dat alle bewoners van de wijk recht hadden op een persoonlijk bezoek en een individuele calculatie van de kosten. Het bezoeken en informeren van alle woningeigenaren was een arbeidsintensieve klus, maar heeft er uiteindelijk toe geleid dat voor 75% van alle woningen een rapportage op is opgesteld. Deze rapportages geven inzicht in wat binnenshuis noodzakelijk is om de woning te kunnen verwarmen via het warmtenet of all-electric. Ook zijn de kosten van de aanpassingen voor koken in beeld gebracht. Hiermee zijn tevens alle financiële consequenties in beeld gebracht, wat een andere voorwaarde van de raad was.

Subsidie voor woningeigenaren
Het college van B&W vraagt de raad om budget om de kosten voor bewoners te kunnen vergoeden. In november 2017 heeft de gemeenteraad hiervan al gezegd dat ook het Rijk bereid moet zijn bij te dragen aan de energietransitie in onze stad. Aan deze voorwaarde is nog niet voldaan. Het Rijk heeft inmiddels wel een regeling ontworpen voor gemeentes die starten met ‘proeftuinen aardgasvrije wijken’. Purmerend doet een beroep op deze regeling.

Landelijke primeur
In verschillende gemeentes zijn pilots gestart om wijken en woningen aardgasvrij te maken. De pilot waar Purmerend mee wil starten is uitzonderlijk, omdat wij bestaande woningen in particulier bezit van het gas af willen sluiten. Elke woningeigenaar is zelf verantwoordelijk voor de manier waarop hij of zij het huis verwarmt en eten kookt. Dat zoveel woningeigenaren nu de keuze maken om mee te doen is goed nieuws voor het klimaat en straalt af op Purmerend als duurzame gemeente.