PURMEREND - Intermaris heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de nieuwbouw langs de dijk in de Gouwzeestraat. De lage flat met 48 woningen maakt plaats voor twee nieuwe woongebouwen met 71 appartementen.


Cees Tip, directeur Intermaris: 'Dit nieuwbouwplan zorgt voor meer sociale huurwoningen in Purmerend. Dat is hard nodig, want de wachtlijsten zijn lang. We zijn blij met het ontwerp. Het wordt een gebouw met verschillende bouwhoogten en verspringende gevels. Veel afwisselender dan het lange gebouw dat er nu staat, en beter toegerust om het contact tussen bewoners onderling te bevorderen.'

Eerste nieuwbouwproject

De sloop staat gepland in 2024. Het nieuwbouwplan past niet in het huidige omgevingsplan (wat vroeger bestemmingsplan heette). Het college besloot daarom afgelopen week om het plan voor advies voor te leggen aan de gemeenteraad. Pascal Verkroost, wethouder gemeente Purmerend: 'Met het in gang zetten van de ruimtelijke procedure voor dit eerste nieuwbouwplan in Wheermolen Oost zetten we een grote stap in de vernieuwing van de wijk. We voegen niet alleen woningen toe, maar vervangen ook het riool, knappen de openbare ruimte op, maken de wijk groener en leggen een stadspark aan in het Dwarsgouwgebied. Intermaris is al een heel eind met de renovatie en verduurzaming van de hoge flats. We investeren zo samen in een gezond, gemengd en nog gezelliger Wheermolen-Oost.'

Afwisselend ontwerp

De nieuwbouw gaat er anders uitzien dan de flat nu. Er komt niet één lang gebouw, maar twee kleinere woongebouwen. Kleinere gebouwen zorgen ervoor dat bewoners elkaar kennen. Dat is veiliger en gezelliger. De nieuwe gebouwen zijn ook afwisselender, ze krijgen verschillende bouwhoogten en gevels die verspringen. Er komen twee- en driekamerappartementen met een eigen buitenruimte.

Twee nieuwbouwprojecten vlak bij elkaar

Op de plek van de lage flat tussen de Henri Dunantstraat en Gouwzeestraat komt ook nieuwbouw. De sloop van deze flat is gepland in 2025. De huurders van Intermaris verhuizen de komende tijd naar een vervangende woning. Het ontwerp voor de nieuwbouw is in de maak. De twee bouwprojecten liggen vlakbij elkaar. Daarom worden ze ontworpen door één architect. Zo passen de gebouwen straks mooi bij elkaar.


Op 4 april bespreekt de commissie Ruimte het plan. Op 26 april geeft de gemeenteraad een advies over de nieuwbouw die langs de dijk in de Gouwzeestraat komt, waarna het college een besluit neemt over de omgevingsvergunning. Als alles goed gaat begint de aannemer rond de zomer met het slopen van de flat langs de Wheredijk.