BEEMSTER - Misschien heeft u ze gezien. Een groepje bewoners die maandagmorgen in alle vroegte druk in de weer waren met grijpers en grote zakken. Ze ruimden, goed gekleed tegen de snijdende vrieskou, zwerfafval op tijdens een heuse opruimwandeling. Rond de gemeentegrens van Zuidoostbeemster kwam de groep in actie. Een initiatief van bewoonster en Beemsterling Daniëlla Ernsting. We zoeken even contact.

“Hoi, met Daniëlla”, klinkt een vrolijke en enthousiaste stem aan de andere kant van de lijn. “Oh, gaan jullie er een stukje over schrijven? Wat leuk!”

Nou ja, jullie doen ook wel iets bijzonders. Vertel!

“Nou ja, het is eenvoudig. Ik organiseer wandelingen en het leek mij een goed idee dat te combineren met opruimen. Via de gemeente hebben we hier de spullen voor. Grijpers en zakken. Kun je allemaal aanvragen via de gemeentelijke website. Normaal krijg je per keer spullen mee, maar wij hebben inmiddels zo’n 30 grijpers zelf in beheer, omdat we vaker opruimen. Die lenen we ook gewoon uit.”

Waarom voel je de behoefte zwerfafval op te ruimen?

“Haha, ik ruim al op vanaf dat ik acht jaar oud was. Woonde toen op Texel. Toen ruimde ik met groepen kinderen al de Sluftervallei op. Vaak valt niet op hoeveel troep er op straat ligt, maar als je eenmaal begint zie je vanzelf hoeveel het is.”

Je doet het niet alleen.

“Zeker niet. Het idee bracht veel enthousiaste mensen op de been. Maandag waren we met z’n zevenen. Gewoon, buurtbewoners onder elkaar. Is nog gezellig ook.”

Was het niet vreselijk koud zo op de vroege morgen?

“Oh nee hoor, je krijgt het snel warm van opruimen. Je bent constant in beweging en we waren goed aangekleed.”

Hebben jullie veel kunnen doen?

“Het leuke was dat we stukken konden overslaan, omdat andere mensen voor ons al begonnen waren. Mensen die er maandag niet bij konden zijn. Uiteindelijk hebben we zes volle puinzakken met troep van straat gehaald.”

Hoe reageren omstanders?

“Het is fijn om te zien hoe positief erop gereageerd wordt. Het is een olievlek. In mijn directe omgeving zijn al zeventig mensen actief. Het is mooi dat er mensen aansluiten en dat we in korte tijd zoveel werk kunnen verzetten. Geweldig!”

Mensen blijven helaas vaak troep op straat gooien…

“Daar maak ik mij niet druk om. Dat kost namelijk energie en daar heb ik niks aan. Ik geef liever zelf het goede voorbeeld. Dat werkt volgens mij beter dan met een geheven vingertje mensen aanspreken.”