PURMEREND - De gemeenteraad heeft aan burgemeester Don Bijl de eremedaille van Purmerend uitgereikt. Dit gebeurde ter gelegenheid van het afscheid van de burgemeester in de raad van 15 september 2022. Burgemeester Don Bijl trad in de gemeenteraad voor de laatste keer op als raadsvoorzitter. Dit was voor de gemeenteraad de gelegenheid om afscheid van hem te nemen. Vicevoorzitter Bert Meulenberg reikte daarbij een eremedaille van de stad Purmerend uit aan de burgemeester.


De eremedaille is toegekend vanwege de aan de gemeente bewezen diensten als burgemeester in de periode van 2009 tot 2022. De gemeenteraad vindt dat de burgemeester de erepenning heeft verdiend vanwege de talloze keren dat hij zich heeft getoond als een bestuurder die staat voor de gemeente Purmerend. Daarnaast heeft hij gedurende de afgelopen 13 jaar zijn sterk empathisch vermogen ingezet voor wat in de Purmerendse samenleving leeft. Hij was hierin altijd verbindend en had een duidelijke visie op hoe daar als overheid naar gehandeld moet worden.

Don Bijl stelde de eremedaille zeer op prijs. “Als voorzitter ben je samen met de raadsleden verantwoordelijk voor de besluiten die genomen worden voor de inwoners en voor de gemeente. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid om er voor de stad te zijn; dat is waar democratie voor is bedoeld.
De raad vertegenwoordigt de inwoners, je hebt te maken met verschillende belangen. Het gaat er bij een besluit niet alleen om of iets mag, maar ook of iets wijs is. In Purmerend is er in de raad altijd ruimte voor de menselijke maat.’’

Vanwege het bereiken van leeftijd van 70 jaar is Bijl eerder dit jaar eervol ontslag verleend. De gemeenteraad is op zoek gegaan naar een waardige vervanger en heeft deze zomer Ellen van Selm voorgedragen als nieuwe burgemeester aan de commissaris van de Koning. De officiële installatie van de nieuwe burgemeester vindt plaats op 22 september.

Het afscheid en uitreiking van de eremedaille tijdens de raadsvergadering is te bekijken via het Politiek Portaal.