PURMEREND - Op donderdag 2 juni 2022 is het verbouwde gemaal in de binnenstad heropend. Het gemaal aan het Bolwerk is al operationeel. De gemeente organiseerde de heropening om de werkzaamheden feestelijk af te ronden. Een klas leerlingen van de Waterlandschool had de primeur van de eerste rondleiding door de beheerder van het rioolgemaal, Wietze van der Kooi. Verschillende basisscholen in Purmerend maken hier dit schooljaar gebruik van.


Overal in Nederland staan rioolgemalen. Vaak zijn het onopvallende gebouwtjes waar je langsloopt zonder erbij na te denken. Toch zijn rioolgemalen heel belangrijk voor de stad. Want zonder goed werkend riool gaat er heel veel mis. Wethouder Eveline Tijmstra: 'Je ziet het niet als je de kraan openzet of de wc doortrekt, maar hoe we het hier geregeld hebben, is niet vanzelfsprekend.' Bij het rioolgemaal Bolwerk in de binnenstad van Purmerend krijg je via een digitaal paneel uitleg over wat er allemaal gebeurt nadat je de wc hebt doorgetrokken.

Digitaal informatiescherm

Het rioolgemaal binnenstad is duurzaam gerenoveerd en heeft nu een educatief en recreatief karakter. Met behulp van een digitaal en interactief informatiescherm krijgen bezoekers informatie over de omvang, werking en nut van het rioolgemaal en de riolering. Deze informatie wordt op een speelse manier aangeboden in de vorm van weetjes, afbeeldingen, animatievideo’s en een quiz. De informatie is bedoeld voor basisscholieren. Maar ook voor volwassenen biedt het digitale paneel interessante informatie.

Lespakketten

Er zijn ook verschillende lespakketten over het rioolgemaal ontwikkeld voor kinderen in groep 1 t/m 6 van de basisschool. Op 2 juni ontvingen de scholieren van de Waterlandschool een lespakket uit handen van wethouder Eveline Tijmstra.