PURMEREND - Op dinsdagochtend 12 april stonden gemeente Purmerend en Noord-Holland Drugs Alert (NHDA) met een speciale kraam op de weekmarkt. Met behulp van het parfum ‘xtacy’ kon het winkelend publiek kennismaken met de geur die vrijkomt als synthetische drugs worden gemaakt. Het komt steeds vaker voor dat drugslabs worden aangetroffen in een woonwijk. Met deze aanpak hopen de gemeente en NHDA meer bekendheid te geven aan de signalen van een drugslab in de omgeving.


Anijs en amandelen

Marktgangers spraken voornamelijk met verbazing over de geur. Kenmerken als anijs, amandelen, azijn en ‘de geur van taaitaai’ werden genoemd. Een voorbijganger: “Ik vind het maar een weeïge geur, heel zoet. Ik wist niet dat de productie van drugs zo’n sterke geur had.” Een andere marktganger noemde de geur “minder chemisch dan verwacht”. Hij is blij dat hij de geur nu kent. “Je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt”, concludeert hij.

Geurherkenning

De gemeente Purmerend maakt zich hard tegen ondermijning en veiligheid van stad en dorpen. Ook inwoners hebben hierbij een rol: het is belangrijk dat zij vermoedens van een drugslab melden. Daarvoor moeten zij weten wat de kenmerken zijn zodat zij daarop kunnen letten. Het belangrijkste signaal van een drugslab is de opvallende geur. Door samen met NHDA, een project van Noord-Holland Samen Veilig, deze geurervaring te bieden, weten inwoners beter waar zij op moeten letten.

Laagdrempelige introductie

Ook burgemeester Don Bijl is blij met deze aanpak: “Ik vind het belangrijk dat we inwoners op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de tekenen van drugsproductie. Zo leren steeds meer mensen de signalen van een drugslab herkennen en wordt de stap om dit vermoeden te melden hopelijk lager. Op deze manier kunnen we steeds meer drugslabs ontmantelen zodat onze stad en dorpen veilig blijven.”