PURMEREND - Vanaf 1 januari 2022 hebben we een nieuwe gemeente Purmerend. Op dat moment is de fusie tussen de gemeentes Beemster en Purmerend, ook bestuurlijk gezien, een feit. Eind maart onthulden burgemeesters Karen Heerschop en Don Bijl het nieuwe logo. Ook krijgt de nieuwe gemeente een nieuwe huisstijl die past bij de nieuwe gemeente. Afgelopen week stelden de colleges de nieuwe huisstijlrichtlijnen vast.


Inwoners en ondernemers konden in februari 2021 stemmen op het nieuwe logo. Het logo met de meeste stemmen, is gekozen als hèt logo van de nieuwe gemeente Purmerend. Nadat het logo door inwoners gekozen is, is er verder gegaan met de uitwerking van de nieuwe huisstijl en is het logo doorontwikkeld. Een belangrijk element van de nieuwe huisstijl, is het ‘Polderstadpatroon’. Het patroon weerspiegelt de verkaveling én de (stadse) bebouwing in de wijken van de nieuwe gemeente. Er is besloten dit ook terug te laten komen in het logo.

Huisstijlrichtlijnen nieuwe gemeente

Afgelopen week stelden de colleges de nieuwe huisstijlrichtlijnen vast. Burgemeester Don Bijl: ‘Dat lijkt misschien vroeg, omdat het nog een half jaar duurt tot de fusie, maar er is nog veel werk te verzetten. Alle huisstijlitems moeten worden omgezet. Zo krijgen we onder andere nieuw briefpapier en enveloppen, werken we aan een nieuwe website en krijgen alle bedrijfsauto’s een nieuwe sticker. Ik ben erg blij met de nieuwe huisstijl zoals deze er nu staat. Het gekozen Polderstadpatroon geeft een herkenbaar beeld. Het weerspiegelt de verkaveling en stadse bebouwing.’

Ook burgemeester Karen Heerschop is tevreden: ‘Het was een mooi traject om mee te maken. Er staat nu een hele mooie huisstijl die de gemeentes verbindt en ervoor zorgt dat de nieuwe gemeente kan bouwen aan één imago.’

Nieuwe huisstijl vanaf 1 januari

De nieuwe huisstijl wordt 1 januari 2022 in gebruik genomen. Op dat moment bestaat de nieuwe gemeente Purmerend eigenlijk pas. Intussen wordt er hard gewerkt aan het omzetten van huisstijlmiddelen. Daarbij worden kosten en baten goed tegen elkaar afgewogen. Zo kan het gebeuren dat ook na 1 januari nog oude logo’s te zien zijn. Bijvoorbeeld op de afvalcontainers. Het vervangen van alle containers is zo’n grote financiële investering dat is besloten om deze pas te vervangen bij de aanschaf van nieuwe containers.