PURMEREND - De binnenstad van Purmerend heeft vanaf 3 juni 2022 een zelfreinigend openbaar toilet op de Schapenmarkt. Wethouder Eveline Tijmstra heeft deze 24-uurs openbare toiletvoorziening vandaag geopend. Het toilet is ook toegankelijk voor mindervaliden en iedereen kan er gratis gebruik van maken.


Raadslid Chris Boer is de initiatiefnemer geweest in de gemeenteraad om een toegankelijk toilet te realiseren. Een initiatief dat breed gedeeld werd in de raad.

Goede plek

Tijmstra: 'Het plaatsen van het toilet was een intensief traject. We zijn het gesprek aangegaan met de horecaondernemers op en rond de Koemarkt om te kijken naar de mogelijkheden. Daarnaast moest er bij de locatiemogelijkheden rekening gehouden worden met kabels en leidingen en de mogelijkheid van een aansluiting op het riool. We zijn blij dat we met elkaar een goede plek hebben kunnen vinden. Uit de gesprekken met de stad over de toekomst van de binnenstad is vaak de vraag gekomen naar een openbaar toilet. Daaruit blijkt dat de voorziening aansluit bij de behoefte van de bezoekers.'

Gastvrije binnenstad

Chris Boer, raadslid Leefbaar Purmerend, heeft zich hard gemaakt voor een openbaar toilet. Boer: 'De stad heeft meerdere openbare toiletten maar deze sluiten als de betreffende locatie sluit. Bijvoorbeeld in het Eggertcentrum. Dat betekent dat er in de avond en nacht geen toilet is. Dat past niet bij de gastvrije binnenstad die wij zijn. Daar hoort deze voorziening bij.'

Zelfreinigend toilet

Het toilet is te vinden aan de rand van de Schapenmarkt, naast de tijdelijke toiletunit die vorig jaar is geplaatst. Deze unit is inmiddels verwijderd. Het toilet is zelfreinigend en zo ingesteld dat de deur niet dichtgaat als er meerdere personen tegelijk naar binnen gaan.