PURMEREND - Veel winkelend publiek en ondernemers ergerden zich groen en geel aan fietsers in de binnenstad. Fietsen in het winkelgebied mocht voorheen op bepaalde tijden, maar dat is nu veranderd. Sinds 29 januari 2020 mogen fietsers alleen nog gebruikmaken van de route Koestraat/Kalversteeg – in de rest van het winkelgebied mag niet meer worden gefietst.


Richard Gort, eigenaar van OUTFIT en voorzitter van ondernemersvereniging PCO, is blij met de aanpassing: ‘Veel ondernemers hebben plantenbakken voor de winkel staan. Dat staat niet alleen aantrekkelijker op straat maar zorgt er ook voor dat verkeer wordt afgeremd. Een kind rent zo de straat op je winkel uit, dan wil je niet dat er overal busjes en fietsers rijden. Nu je helemaal niet meer mag fietsen wordt het er een stuk veiliger op voor de voetgangers.’

Hij vervolgt: ‘Ik denk dat het goed is dat fietsers nog wel door de Koestraat en Kalversteeg mogen. Dat zijn bredere straten waar je bedacht bent op fietsers. Ze zijn daar wel te gast. Vergelijk het met de regels op de skipiste: degene voor je heeft altijd voorrang, dus fietsers moeten daar rekening houden met de voetgangers. In smallere winkelstraten, zoals de Hoogstraat of Padjedijk, is er gewoon geen ruimte. Toch werd ook daar veel gefietst. Met name ouderen schrikken zich dan een ongeluk als er opeens een fietser langs ze heen schiet.’

Wat zijn de nieuwe regels?
Het centrumgebied (rondom de winkels en de Koemarkt) was al een voetgangersgebied. In zo’n gebied is het niet toegestaan om auto’s te parkeren of te fietsen. Handhaving controleert hier regelmatig en u riskeert een boete als u dit toch doet. Op bepaalde tijden golden uitzonderingen voor fietsers die nu zijn vervallen.

  • Fietsen in het winkelgebied mag alleen op de route Koestraat/Kalversteeg, waar fietsers de binnenstad doorkruisen van de Nieuwstraat naar de Gedempte Where. Dit mag de hele dag door.
  • Fietsers zijn op deze route ‘te gast’ en moeten dus rekening houden met voetgangers.
  • Snor- en bromfietsers mogen deze route niet gebruiken maar moeten om het winkelgebied heen rijden.