PURMEREND - Op dinsdag 5 juli 2022 controleerde gemeente Purmerend tien panden waar eerder een hennepkwekerij is aangetroffen. Tijdens deze hercontrole zijn geen nieuwe hennepkwekerijen of andere bijzonderheden aangetroffen.


Alle tien panden zijn voor een bepaalde tijd gesloten geweest. Hiervoor is de burgemeester volgens de Opiumwet bevoegd als er meer drugs aanwezig is dan de normen die er zijn voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding van drugsproductie.

Sluitingen van panden

Als een pand gesloten is, mogen de huidige gebruiker(s) en anderen het pand niet betreden. Op de gesloten panden worden posters geplakt met de tekst 'verzegeld' en 'drugspand gesloten'. De sluiting is bedoeld om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen.

Hercontroles

Gemeente Purmerend controleert onaangekondigd panden waar eerder hennepkwekerijen zijn aangetroffen. Uit ervaring blijkt dat in panden waar eerder hennepkwekerijen zaten, later vaak opnieuw misstanden zijn. Vanwege de criminaliteit en veiligheidsrisico’s die de kwekerijen met zich meebrengen, krijgen deze panden verhoogde aandacht van de gemeente. Burgemeester Don Bijl: 'Het is goed om te zien dat het beleid dat we voeren ervoor zorgt dat deze panden niet opnieuw gebruikt worden voor criminele activiteiten. We blijven doorgaan met het aanpakken van drugspanden. Dit kunnen we niet zonder meldingen van inwoners. Blijf verdachte situaties, zoals vermoedens van hennepkwekerijen melden. Zo houden we onze buurten veilig.'