PURMEREND - Op woensdag 8 mei wordt de speel- en activiteitenweide in het opgeknapte Kooimanpark feestelijk geopend door wethouder Eveline Tijmstra. Dankzij een renovatie heeft het park weer een open en welkom karakter. Om dit te vieren is er die middag onder leiding van Spurd een zeskamp georganiseerd met de kidsclub en buurtkinderen.

Spurd heeft namelijk het Kooimanpark in hun Spurdfun programma opgenomen, wat betekent dat er wekelijks leuke (sport)activiteiten georganiseerd gaan worden voor de jeugd tot 12 jaar. De transformatie van onoverzichtelijk park naar uitnodigend park heeft zeker wat voeten in de aarde gehad. Diana Himmelbauer, adviseur leefomgeving, legt uit wat er aan vooraf is gegaan en hoe zij het park graag ziet ontwikkelen.

Metamorfose
“Het park verdiende al een tijd wat meer aandacht,” begint Diana. “Door bezuinigingen werd het park op een lager niveau onderhouden; de struiken en bomen groeiden steeds meer uit en wandelpaden werden op een aantal plekken lastig begaanbaar. Hierdoor was er weinig (over)zicht in het park, en ontstonden er plekken waar men zich onprettig voelde. Dankzij de nieuwbouwontwikkelingen in de omgeving en de input van buurtbewoners besloten we eind 2017 dat het park opgeknapt moest worden. Er is ontzettend veel gesnoeid, beplanting verwijderd, het terras aan het water is schoon gemaakt en er zijn bloemenmengsels gezaaid. Bij het opknappen van het park zijn ‘schoon en veilig’ de steekwoorden geweest. We hebben echt een open en ruimtelijk geheel gecreëerd, waardoor er een goede basis is gelegd voor de aankomende jaren.”

Reuring en spel
Diana vertelt: “We zien nu dat het park mondjesmaat weer mensen trekt. Inwoners van de Tien Gemeenten die op de bankjes van de zon genieten, kinderen rennen door het gras. Het Kooimanpark krijgt langzaam maar zeker weer de invulling zoals deze bedoeld was; een groene plek die gebruikt wordt door jong en oud. Dit willen we nog verder stimuleren en Spurd speelde hier gelijk op in met een leuk programma. Zo hebben zij in de zomer van 2018 een aantal sport-en activiteitenmiddagen georganiseerd, waaruit bleek dat vooral bij de jeugd tot 12 jaar veel animo is. Spurd zal daarom vanaf 9 mei elke donderdagmiddag sport-en activiteiten organiseren als onderdeel van SpurdFun. Deze middagen zullen variëren van balspellen tot levend circus en van springkussens tot kanovaren. Ieder kind mag hier aan meedoen, en aanmelden is niet nodig!”

Hondeneigenaren opgelet
“Naast dat het Kooimanpark een groen gebied is voor jong en oud, zijn ook de viervoeters hier al jaren welkom. Aan de kant van de Hoornselaan is een groot losloopgebied en een uitlaatroute, en dat zal uiteraard zo blijven.” Diana vervolgt: “Tijdens de sport-en activiteitenmiddagen in 2018, die destijds door Spurd georganiseerd werden in het losloopgebied, werd ons echter al snel duidelijk dat er een aangewezen speelveld moest komen voor de jeugd. Daarom is besloten om het gebied boven het water, waar voorheen het rosarium was, af te bakenen als sport-/activiteitenweide. Om de veiligheid voor zowel dier als mens te vergroten, is besloten om één strook van de uitlaatroute op te heffen om zo dit gebied vrij te houden van honden. Zo kunnen kinderen heerlijk spelen zonder hondenpoep of eventuele angst, en kunnen honden en hun baasjes ongestoord genieten op de grote weide in het losloopgebied.”

Open basis
Diana: “De reacties over het nieuwe Kooimanpark zijn over het algemeen heel positief. We horen echter hier en daar nog opmerkingen dat het park nu te kaal of te open zou zijn. Tijdens de renovatie hebben we er juist voor gekozen om een open basis te leggen. Er zijn bloemenmengsels gezaaid, maar het duurt even voordat dit groeit. Juist door het open karakter kunnen we met de inrichting van het park nog veel kanten op. Ideeën zijn dan ook van harte welkom! Mocht u mee willen denken, dan kunt u dat kenbaar maken bij de wijkmanager Conny Groot via CA.Honing-Groot@purmerend.nl.”