PURMEREND - Woensdagmorgen onthulden burgemeester Karen Heerschop en burgemeester Don Bijl het logo van de nieuwe gemeente Purmerend. Zij haalden samen een doek van één van de elektrische auto’s uit het ons wagenpark. Met daarop het nieuwe logo. Een logo dat gekozen is door de inwoners van de beide gemeenten. Van maandag 15 februari t/m zondag 28 februari hebben inwoners gestemd op hun favoriete logo voor de nieuwe gemeente via de online LogoWijzer. Logo 2 is het logo met de meeste stemmen.


Een duidelijke winnaar
Gemeenten Beemster en Purmerend vinden het belangrijk dat alle inwoners en ondernemers zich verbonden voelen met hun nieuwe gemeente. Daarom konden zij tussen 15 en 28 februari kiezen uit drie logo’s. Elk logo is opgebouwd uit elementen van de belangrijkste waarden die eerder in de loop naar de fusie genoemd zijn door inwoners. Met een ruime meerderheid is gekozen voor het winnende logo. In totaal zijn er 7247 stemmen uitgebracht. Hiervan zijn de dubbel gebruikte emailadressen en postcodes buiten Beemster en Purmerend afgehaald. Er blijven 5759 stemmen over. Hiervan zijn 1086 stemmen uit Beemster waarvan 564 op het winnende logo.


Het ontwerpbureau vertelt: ‘Vee en producten uit Beemster werden vroeger al op de markten in Purmerend verhandeld. Dit bracht Beemster en Purmerend een bijzondere verbondenheid. De verbintenis tussen Beemster en Purmerend is op verschillende manieren terug te zien in het beeldmerk. De aaneen geregen elementen vormen een ketting en staan voor de bundeling van krachten. Samen vormen ze een schild en een sterk gestileerde koeienkop. Het schild staat voor gemeenschapszin en het samen één zijn. De letters naast het beeldmerk zijn gepositioneerd met gelijke tussenruimten. Net zoals de landschappelijke verkaveling in de Beemsterpolder. De overlopende blauw- en groentinten uit de huidige huisstijlen staat voor het samengaan in de nieuwe gemeente Purmerend.’

Uit alle stemmen worden binnenkort 5 winnaars geloot die een cadeaubon krijgen van een ondernemer uit Beemster of Purmerend naar keuze. De winnaars ontvangen persoonlijk bericht.

Waarom een nieuwe huisstijl?
Op 1 januari 2022 fuseren de gemeenten Beemster en Purmerend. Met het samengaan van beide gemeenten ontstaat de nieuwe gemeente die Purmerend gaat heten en een thuis biedt aan bijna 100.000 inwoners. De fusie is aanleiding om een huisstijl te ontwikkelen die het unieke karakter en de ambities van de toekomstige gemeente Purmerend zichtbaar maakt. Het doel is om de identiteit op een passende wijze vorm te geven zodat inwoners, ondernemers en bezoekers zich hierin herkennen en zich ermee verbinden. Daarnaast willen de gemeenten Beemster en Purmerend zich als nieuwe gemeente onderscheiden op regionaal, nationaal en internationaal niveau.