PURMEREND - Het Waterlandkwartier is 17 geveltuintjes rijker. Op 12 oktober legden kinderen een van deze tuintjes aan bij het appartementencomplex Waterland. Dat deden zij met het doel het Waterlandkwartier op te fleuren en groener te maken. Dit viel mooi samen met het thema Gi-Ga-Groen van de Kinderboekenweek.

De kinderen kregen hulp van wethouder Eveline Tijmstra, Norbert van Halderen, directeur Bibliotheek Waterland en Bram Engberts van Bram’s Natuur. Na het planten gaven de kinderen het schepje over aan René Kraakman, VVE lid van appartementencomplex. Tijmstra: “De eigenaren van de nieuwe geveltuintjes gaan zelf de tuintjes onderhouden. Zo vergroenen we echt met z’n allen.”

Bijen en vlinders

Bij een geveltuin haalt de gemeente tegels uit de stoep en vervangen ze deze voor aarde en planten. “Het zorgt voor een groenere wijk en dat is uiteindelijk weer goed voor vogels, bijen en vlinders. Ook loopt het regenwater beter weg en is het minder warm in de zomer. En niet onbelangrijk, het maakt de wijk gezelliger”, aldus wethouder Tijmstra.

Tijdens de Kinderboekenweek

De aftrap van de vergroening vond plaats tijdens de Kinderboekenweek die dit jaar het thema Gi-Ga-Groen heeft. In overleg met Bibliotheek Waterland heeft de gemeente Bram Engberts gevraagd om een educatieve lezing voor kinderen te houden. Bram vertelde de aanwezige kinderen waarom natuur zo belangrijk is. Hij leerde hen wat er gebeurt als we alle tuinen in Nederland vol leggen met tegels en hoe kinderen hun eigen wijk en het Waterlandkwartier kunnen vergroenen.

Met elkaar

“Het vergroten van de leefbaarheid doen we graag samen met buurtbewoners en organisaties uit de wijk”, vertelt Tijmstra. “Zij spelen een belangrijke rol om mensen bij elkaar te brengen en van het Waterlandkwartier een mooiere plek te maken.” Dat is ook de reden waarom de gemeente de samenwerking zocht met de inwoners, ondernemers en Bibliotheek Waterland.

Een mooier Waterlandkwartier

Het vergroenen van het Waterlandkwartier is onderdeel van een groter plan rondom de gebiedsontwikkeling van de wijk. Het Waterlandkwartier wordt een levendig, stedelijk gebied waar wonen, werken en recreëren samenvallen. We maken het een woonomgeving voor iedereen en voegen er de komende jaren zo’n 1800 woningen toe. Ook komt er meer ruimte voor bedrijven en instellingen