PURMEREND - Spijbel je wel eens? Tot wanneer ben je leerplichtig? Weet je eigenlijk wat leerplicht is? Sevda en Ashley vroegen Purmerendse leerlingen donderdag het hemd van het lijf op de Dag van de Leerplicht. De twee vlotte studenten lopen stage bij de gemeente en voerden tal van leuke gesprekken met jonge stadsgenoten. Wij keken even mee.

Gewapend met pennen en vragenformulieren vangen Sevda en Ashley leerlingen op die hun pauze even richting supermarkt lopen. Ze staan bij een tafeltje met vrolijk gekleurde ballonnen. Groepjes jongeren worden aangesproken met allerlei vragen over de leerplicht. De meeste jongeren reageren enthousiast en doen graag mee. Als bedankje krijgen ze een Mars mee. Altijd lekker.

Waarom doen jullie dit?
Ashley: “We willen graag horen wat jongeren weten over leerplicht, het recht op onderwijs en hoe zij dat ervaren op school. Want leerplicht is niet alleen een plicht, maar een recht. De Dag van de Leerplicht is bedoeld om dat onder de aandacht te brengen bij leerlingen, ouders en scholen.”

Is die aandacht nodig dan?
Sevda: “Nou ja, in Nederland is het recht op onderwijs goed geregeld, maar er zijn nog steeds jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door tijdens de Dag van de Leerplicht meer bewustzijn te creëren en jongeren te stimuleren door te zetten, willen we uiteindelijk schooluitval terugdringen.

Hoe reageren jongeren op jullie?
Ashley: “Hartstikke positief hoor. We zijn zelf natuurlijk ook jong. We hebben hartstikke leuke gesprekken, maar het valt ons wel op dat een heel groot deel geen idee heeft wat de leerplicht inhoudt”.

Wat is de leerplicht dan?
Sevda: “Kinderen en jongeren moeten verplicht naar school vanaf hun 5e tot en met het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Dit heet de volledige leerplicht. Onderwijs is belangrijk, omdat kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen en kunnen bouwen aan een goede toekomst. Na de volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun 18e jaar onderwijs moeten volgen, tenzij ze een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of MBO2-diploma. Dit biedt jongeren een betere kans op de arbeidsmarkt en het helpt hen makkelijker een baan te vinden.”

Wat doen jullie met de resultaten van jullie onderzoek?
Ashley: “Mogelijk komt eruit naar voren dat de gemeente meer kan doen aan voorlichting over de leerplicht. Waarom het er is en wat we er met z’n allen aan hebben. Veel jongeren weten het goed te vertellen, maar een grote groep weet er eigenlijk maar weinig van.”

Dan houdt Ashley twee scholieren aan. “Mag ik jullie wat vragen? Spijbelen jullie wel eens?” De glimlach van de jongeren verraadt dat ze op dit moment eigenlijk in de schoolbanken hadden moeten zitten. Ze doen wel mee met de enquête. “Tot wanneer ik leerplichtig ben? Pfoe, geen idee”, zucht één van de twee bij het bekijken van de vragen.

Daar is kennelijk nog wat huiswerk te doen!