PURMEREND - Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het landelijke Open Monumentendag. Dit jaar staan ‘Plekken van plezier’ centraal als thema. In Purmerend zijn dit jaar weer meerdere gratis openstellingen van monumenten en allerlei activiteiten, binnen en buiten.

De geschiedenis van vermaak, plezier en vrije tijd

Met het thema van dit jaar wordt de nadruk gelegd op plekken waar men voor hun plezier, maar ook mét plezier naartoe ging en gaat. Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest? Ook in Purmerend worden deze locaties in de schijnwerpers gezet, compleet met film en muziek.

Gratis activiteiten voor jong en oud

Tijdens de Open Monumentendagen zijn er veel gratis activiteiten. Zo kan er een wandeling gemaakt worden met een gids van het Gilde langs de opengestelde monumenten – dankzij elektrische voertuigen zijn deze wandelingen ook geschikt voor mindervaliden. Op diverse plekken bij en in monumenten wordt muziek gemaakt, film getoond en gedichten voorgedragen. Daarnaast wordt op de historische schepen aan de Beemsterburgwal een vrolijke noot gezongen en kan er met een aantal van deze schepen een boottochtje worden gemaakt op het Noordhollandsch Kanaal. Kijk voor het volledige programma in Purmerend op www.openmonumentendag.nl/purmerend.