PURMEREND - Op vrijdag 1 juli om 15.00 uur opende wethouder Mario Hegger de 3D grondschilderingen op de Koemarkt. Afgelopen weken zijn twee kunstenaars daar bezig geweest met schilderingen die ervoor moeten zorgen dat fietsers en brommers afstappen.


De gemeente wil niet direct boetes uitdelen en wijst fietsers en brommers er daarom eerst met 3D tekeningen op dat de Koemarkt een voetgangersgebied is. Deze rijden nu nog te vaak door bedienend personeel en bezoekers heen, en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Hegger: ‘De eerste twee weken nadat de 3D grondschilderingen zijn aangebracht, gaat handhaving voornamelijk waarschuwen. Daarna gaan ze ook boetes uitdelen.' De kunstwerken zijn een tijdelijke actie en zullen na verloop van tijd vervagen.

#ikfietsnietopdekoemarkt

De opening is het startsein voor de campagne #ikfietsnietopdekoemarkt. Deze hashtag staat onder elke schildering. Naast de boodschap geeft de hashtag bezoekers van de Koemarkt ook de mogelijkheid om een ludieke foto bij een van de schilderingen op Facebook of Instagram te plaatsen. Onder de foto’s waar de hashtag #ikfietsnietopdekoemarkt is gebruikt en waar de gemeente in is getagd, verloten we een aantal cadeaubonnen die te besteden zijn op de Koemarkt.

Olijfboompjes en lampionnen

We vinden het belangrijk dat de binnenstad voor iedereen een fijne plek is én blijft. Daarom zijn we bezig met het karakter en de aankleding van de verschillende straten in de binnenstad. In de vorm van een pilot fleuren we de Breedstraat en de Dubbele Buurt op. Het is een eerste aanzet. De komende tijd worden hier olijfbomen in potten geplaatst en lampionnen opgehangen. Op woensdag 13 juli om 9.00 uur komen wethouders Eveline Tijmstra en Mario Hegger en geïnteresseerden kijken hoe het eruit ziet.

Een sfeervolle binnenstad: nu en in de toekomst

De 3D-schilderingen, lampionnen en olijfbomen zijn onderdeel van programma Binnenstad. De gemeente werkt met dit programma samen met inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren en culturele- en maatschappelijke instellingen aan een levendige binnenstad. Nu en in de toekomst. Het programma Binnenstad wordt daarom opgebouwd uit een plan voor de toekomst en een uitvoeringsprogramma met concrete acties en projecten voor de komende vijf jaar.