PURMEREND - Op 17 juni 2024 heeft burgemeester Ellen van Selm een bedrijfspand aan de Impuls in Purmerend voor 6 maanden gesloten. In het pand op bedrijventerrein De Baanstee was een drugsproductielocatie aangetroffen.


De drugsproductielocatie kwam aan het licht tijdens een integrale controle op het bedrijventerrein op 27 februari 2024. Deze controle vond plaats in samenwerking met de politie, veiligheidsregio Zaantreek-Waterland en omgevingsdienst IJmond.

In het pand werd hennepolie geproduceerd, een zeer gevaarlijk proces waarbij dampen vrijkomen die tot brand- en explosiegevaar kunnen leiden. Bovendien staat hennepolie op de lijst van harddrugs. Er werd door de politie onder andere 7,9 kilogram hennepgruis, 723 gram hasjiesj en 3120 milliliter hennepolie in beslag genomen. Het pand wordt voor 6 maanden gesloten.

Drugspand gesloten

De burgemeester is volgens de Opiumwet bevoegd om over te gaan tot het sluiten van het pand. Dit mag alleen voor bepaalde tijd en als er sprake is van de aanwezigheid van drugs boven de normen voor eigen gebruik, of als sprake is van voorbereiding daartoe. Het besluit van burgemeester Van Selm betekent dat de huidige gebruiker(s) en anderen het pand voor 6 maanden niet mogen betreden. Tijdens de sluitingsperiode hangen er posters met de tekst 'verzegeld' en 'drugspand gesloten' op het pand. Het doel van deze maatregel is om te doorbreken dat het pand bekendstaat als drugspand en om de openbare orde te herstellen.

Ondermijning

Burgemeester Ellen van Selm: ’Ondermijnende drugscriminaliteit, zoals drugshandel, drugsoverlast en drugsproductie, vormt een ernstige inbreuk op de openbare orde en leidt tot een onveilige en onprettige omgeving om te leven of te ondernemen. Met het sluiten van het pand laten we zien dat we als overheid optreden tegen ondermijning. Elke inwoner van gemeente Purmerend moet zich veilig voelen in de eigen leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat inwoners verdachte situaties, bijvoorbeeld (vermoedens van) drugshandel en hennepkwekerijen, blijven melden.’

Melden van vermoedens

Heeft u vermoedens van drugscriminaliteit? Maak dan melding bij de politie op telefoonnummer 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of bij de gemeente via vermoeden@purmerend.nl. Uw medewerking draagt bij aan het veilig houden van onze gemeente.