PURMEREND - De gemeente bezit een aantal stukken grond. Er is onderzocht welke van deze eigen gronden ingezet kunnen worden voor woningbouw, waar mogelijk aangevuld met maatschappelijke voorzieningen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om op een aantal van deze locaties woningbouw te realiseren. Het gaat om ongeveer 250 woningen op acht locaties verspreid door de stad.

Het college vraagt aan de gemeenteraad om in september een principebesluit te nemen over deze locaties en de beoogde plannen. Volgende week, op 1 en 3 juli, informeren wij op alle locaties de bewoners van de plannen tijdens inloopavonden. Dit doen we voordat de raad een besluit neemt, zodat zowel inwoners als raadsleden de tijd hebben om hierover na te denken.

Zodra de plannen na september samen met bewoners en andere betrokkenen verder zijn uitgewerkt, worden ze per locatie opnieuw voorgelegd aan de raad. De raad beslist dan definitief over de realisatie van de woningen op die locatie door akkoord te gaan met het wijzigen van het bestemmingplan.

De locaties zijn:
Riekstraat 21
Koggenland 90-92
Luitje Broekemastraat 35
Aletta Jacobslaan
Torenmolen 9
Westerdraay
Overweerse polderdijk
Tarwestraat

Locatieonderzoek
Niet iedere locatie is hetzelfde. Voor de locaties die ruimte bieden voor nieuwe ontwikkelingen is per locatie onderzocht wat passend is voor de plek. Het gaat hier bijvoorbeeld om aantallen en typen woningen, die al te vinden zijn in de directe omgeving, de beschikbare ruimte voor wonen en parkeren, groen en spelen.

Op de ene locatie ligt het realiseren van alleen sociale huurwoningen voor de hand, voor een andere locatie is dat ruimtelijk, maatschappelijk of financieel wellicht niet mogelijk/wenselijk en is er wat anders nodig. Het voorstel van het college aan de gemeenteraad wordt dan ook om een aantal locaties gezamenlijk te behandelen. Dit betekent dat op de ene locatie alleen sociale woningbouw komt en op andere locaties vooral middelduur of dure koop. Dit is afhankelijk wat passend is bij de locatie.

30-30-40
De gemeente Purmerend wil dat er zoveel mogelijk sociale huurwoningen worden gebouwd en hanteert daarvoor het zogenaamde 30-30-40 principe. Het 30-30-40 principe betekent dat nieuwbouwprojecten moeten bestaan uit minimaal 30 procent sociale huurwoningen, 30 procent middeldure huur en betaalbare koopwoningen en 40 project vrij in te delen.

Meer woningen nodig
Veel Purmerenders zijn op zoek naar woonruimte. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is meer dan 10 jaar. En voor mensen die willen verhuizen naar bijvoorbeeld een betaalbare koopwoning zijn op dit moment ook weinig mogelijkheden. Dit is een grote zorg. Op meerdere locaties in de stad wordt dan ook al hard gewerkt aan het realiseren van nieuwbouwwoningen.

Bekijk hier de YouTube video van Wethouder Thijs Kroese.