PURMEREND - Op 11 oktober, is om 16.00 uur bij het NS-station Purmerend een regenboogkunstwerk onthuld. Dit gebeurde in het kader van Internationale Coming-Outdag, die elk jaar op dezelfde dag plaatsvindt. Hierbij waren zo’n 150 toeschouwers aanwezig.

De onthulling valt middenin de eerste Purmerendse Regenboogmaand, een samenwerking van verschillende organisaties die in oktober activiteiten organiseren voor LHBT’ers: mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn. Die activiteiten zijn te vinden op www.purmerend.nl/regenboogmaand. Het kunstwerk is vorige week al geplaatst. Het bestaat uit de regenboogvlag met daarin de tekst van artikel 1 van onze Grondwet, het gelijkheidsbeginsel.

Zichtbaarheid

Wethouder Eveline Tijmstra sprak bij de opening. Ze is trots op het kunstwerk en waar dit voor staat: ‘Vandaag is een bijzondere dag omdat we naast het wapperen van de regenboogvlag ook een regenboogkunstwerk onthullen. Hiermee wordt er een permanente uiting toegevoegd aan de stad, waarmee we laten zien dat we tegen het uitsluiten van welke groep dan ook zijn.’

Open armen

Daarnaast waren nog twee sprekers uitgenodigd. Purmerender Kees Kasbergen vertelde een persoonlijk verhaal over de problemen waar mensen nog steeds tegenaan lopen als ze uit de kast komen: ‘Laten we mensen die van elkaar willen houden met open armen ontvangen, zodat ze zo snel mogelijk overal zich zelf mogen en kunnen zijn.’ Ook Kirsten Visser sprak bij de opening. Zij is de moeder van Sietse, die in het verkeerde lichaam werd geboren. Visser: ‘Onbekend maakt onbemind. Door dit kunstwerk worden de mensen zichtbaar. Daardoor raken we met elkaar in gesprek, wordt onbekend alsnog bekend, en ontstaat er begrip.’ Aansluitend trad het Nederlands Kindertheater op met een spectaculair dansnummer.

Regenboogstad

Purmerend is sinds 2012 een regenbooggemeente. Vanaf 2018 stopt de bijdrage die de gemeente hiervoor krijgt van het Rijk. De gemeente vindt het belangrijk dat voorlichting en andere activiteiten worden voortgezet en maakt daarom met ingang van 2018 zelf budget vrij om het LHBT-beleid te kunnen behouden.