PURMEREND - Burgemeester Don Bijl van Purmerend heeft na bijna vijftig jaar zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. In een brief aan het bestuur van de landelijke partij laat Bijl weten dat hij zich niet langer kan vinden in het landelijke beleid van de partij.

Bijl hekelt in de brief de steeds 'pragmatischere en opportunistischer inslag' van de VVD. Een visie op de samenleving ontbreekt de partij tegenwoordig, volgens de burgemeester, vrijwel geheel.

In strijd met de grondwet
In de brief kaart hij verder een eerdere uitspraak van de fractievoorzitter aan: "Ik noem de plannen van VVD-fractievoorzitter Dijkhoff tegenover inwoners van probleemwijken en zijn voorstel om het demonstratierecht te beperken in strijd met wet en grondwet."

"Belangrijker vind ik het onvermogen om een antwoord te vinden op de kennelijke onvrede in onze samenleving. Een samenleving die welvarender is dan ooit, maar waarin de verschillen steeds groter worden", schrijft Bijl verder. "Populistische partijen op de flanken van het politieke spectrum worden achternagelopen bij ingewikkelde thema’s."

Elke visie ontbreekt
Behalve naar Dijkhoff haalt de ex-VVD'er ook uit naar Mark Rutte: "Onze VVD minister president heeft zelfs gezegd, dat wij tot op zekere hoogte allemaal een geel hesje dragen, terwijl hij al jaren aanvoerder is van een regering die juist perspectief zou moeten bieden. Met gezag spreken over de lastige consequenties van klimaatdoelen en asiel is alleen bereikbaar als onderwerpen als dividendbelasting, pensioenen, zorg en loonontwikkeling op een aanvaardbare wijze worden opgelost. Dat is natuurlijk moeilijk, maar nu ontbreekt elke visie."

"Wij zien geen begin van een antwoord. Wij zien wél een toenemende tweedeling in de samenleving, waarbij de kunst van het samen-leven dreigt te verkruimelen", aldus Bijl. "Ondanks onze welvaart vermindert het geloof in de instituties en de politiek. De huidige VVD biedt hierbij helaas geen perspectief."

Overstap naar andere partij
Don Bijl eindigt de brief met het vooruitzicht verder te zoeken naar een politieke partij met een andere visie om naar over te stappen. Hij blijft wel aan als burgemeester van Purmerend.