PURMEREND - Deze lente staan er weer drie lokale kunstenaars centraal die ieder een maand lang hun werk tonen in de etalage van de VVV|Museumwinkel in de Peperstraat 35.

In Purmerend zijn weinig plekken waar hedendaagse kunstenaars hun werk kunnen tonen aan een breed publiek. Om die reden stelde het Purmerends Museum de etalageruimte van de VVV|Museumwinkel beschikbaar aan Kunstcollectief Purmerend om daar maandelijks een lokale kunstenaar te tonen met een of meerdere werken. In maart is Paula Eradus aan de beurt. Daarna laat in april Marijke Dekker haar werk zien en in mei Lola Eradus.

1 maart – 6 april 2021 – PAULA ERADUS
Komend uit een kunstzinnig gezin, was creatief zijn en denken vanzelfsprekend. Opa, ouders en zus zijn haar grote voorbeelden op teken- en schildergebied. In 1998 slaat zij haar eigen weg in door les te nemen in het atelier van Albert Splinter. Daar start zij met aquarelleren en leert ze vooral kijken, naar licht, donker en schaduwen. Experimenteren met kleuren, vooral durven. Tegenwoordig heeft acrylverf haar voorkeur. Realisme met een impressionistische toets is haar stijl. Vooral kleurrijk. Grote doeken zijn favoriet, maar ook de kleinste doeken zijn een uitdaging en brengen haar rust. Zelfs klompen en dienbladen worden geofferd aan de drang tot schilderen. Een hele fijne passie, ze is er nog lang niet klaar mee!
Meer informatie op: paulaeradus.weebly.com

6 april – 3 mei – MARIJKE DEKKER
‘Aangekomen in de tweede helft van mijn leven, kom ik er langzaam achter dat vrijwel niets goed of slecht is, maar dat vrijwel alles een mengeling is daarvan. Ook de talenten die ik ontwikkelde hebben een schaduwkant. En die kun je niet een leven lang ontlopen. Als ik eerlijk ben, dan weet ik dat ik een mengeling bent van licht en donker.

In mijn ‘Schimmenspel’ kun je verdwalen. Als je goed kijkt, zal het donker dat je ontmoet meestal niet diepduister en vreemd blijken, maar eerder grijzig en bekend.

Ik ben Marijke Dekker (1976). Opgeleid bij Academie Minerva-Groningen als grafisch kunstenaar. In mijn vaak conceptuele werk combineer ik graag tekst en beeld.
Ik gebruik hiervoor het medium dat ik op dat moment het meest geschikt vind.’
Meer informatie op: marijkedekker.nl

3 mei– 31 mei - LOLA ERADUS
De schilderijen van Lola Eradus gaan over de dingen die het leven te bieden heeft, zoals de Natuur, Dieren, Bloemen, Mensen, Drank, Liefde, Erotiek en vooral Humor.

‘Na de academie ben ik begonnen als modetekenaar en illustrator. In mijn vrije tijd begon ik toen te schilderen. In eerste instantie werkte ik vaak met acryl op papier, maar al snel met olieverf op doek. Tegenwoordig ben ik fulltime kunstenaar. Door de jaren heen heb ik al veel verschillende onderwerpen in beeld gebracht, maar ik blijf toch vaak weer terugkomen bij die inspirerende koeien. Mijn werken zijn in de huidige vorm vaak realistisch en surrealistisch tegelijk met hier en daar een kwinkslag.’
Dit kunstwerk inspireerde zij op ‘De Aardappeleters’ van Van Gogh.
Meer informatie op: www.facebook.com/atelierlolaeradus

In de VVV|Museumwinkel is meer informatie over de kunstenaar en het werk van die maand te vinden.