PURMEREND - Vanaf juni zal er bestrijding van de reuzenberenklauw plaatsvinden in het Purmerbos. We gaan de giftige plant met een onkruidbestrijdingsmiddel tegen. Wij vragen de aandacht en oplettendheid van de bezoekers. Contact met de planten en het bestrijdingsmiddel raden wij af.

Reuzenberenklauwbestrijding

Staatsbosbeheer gebruikt een onkruidbestrijdingsmiddel tegen de woekerende reuzenberenklauwen in het Purmerbos. Het bestrijdingsmiddel zal door speciaal opgeleide medewerkers worden aangebracht en werkt alleen op planten zoals de reuzenberenklauw. Het bestrijdingsmiddel is met de juiste werkwijze niet gevaarlijk voor mensen en dieren. Toch raden we contact met de spuitnevel en de vloeistof op de bladeren af.

Wij adviseren daarom ook om de hond aan te lijnen in de buurt van de berenklauwen.

Huiduitslag

De reuzenberenklauw komt van oorsprong uit Zuidoost Azië, maar is in de 19e eeuw naar Nederland gehaald als tuinplant. De inheemse berenklauw is kleiner en niet zo’n invasieve soort, in tegenstelling tot de reuzeberenklauw. Deze exoot is namelijk vaak in grote aantallen te vinden in bermen, waar ze geen ruimte meer overlaten voor andere planten. Daarbij komt nog dat berenklauwen brandharen hebben, net zoals een brandnetel. Men voelt alleen niet meteen dat ze ermee in aanraking zijn geweest. Dit komt namelijk pas tot uiting nadat de huid in contact is geweest met zonlicht. Nietsvermoedende kinderen die lekker buiten spelen krijgen dan ook ‘opeens’ huiduitslag. Juist om die overlast voor alle bezoekers te voorkomen bestrijdt Staatsbosbeheer jaarlijks de reuzenberenklauw langs alle paden in het Purmerbos.

Bij vragen neem dan contact op via 075-6282628 of veenweiden@staatsbosbeheer.nl