PURMEREND - Maandag 1 november werd in de gemeenten Purmerend en Beemster het eerste Bram’s Schooltuinen-lespakket in gebruik genomen. Dit gebeurde op de Alexander Roozendaalschool. Bram’s Schooltuinen is een programma dat basisschoolkinderen op een interactieve manier kennis laat maken met tuinieren en gezond eten. Alle basisscholen in Purmerend en Beemster kunnen hieraan meedoen.


Groen doet goed

Wethouders Paul van Meekeren (Purmerend) en Jos Dings (Beemster) mochten samen met de leerlingen van de Alexander Roozendaalschool en Bram en Nicole Engberts de eerste kruidenpotjes planten. Wethouder Van Meekeren: ‘Wat een goed initiatief. Op deze manier kunnen kinderen op een speelse manier zelf beleven hoe planten ruiken, voelen, groeien en verzorgd moeten worden. Dat maakt het een stuk leuker om mee bezig te zijn.’ Wethouder Dings is het daarmee eens: ‘Groen doet een mens goed. Ook voor kinderen is de natuur en gezond bezig zijn erg belangrijk. Bij het verzorgen van plantjes ontwikkelen zij bovendien hun motoriek en kennis over de natuur op een manier die bij hun leeftijd past.’

Wat is Bram’s Schooltuinen?
Bram en Nicole Engberts zijn samen de beheerders van het Arboretum (bomentuin) in de Beemster. Daarnaast is Bram bekend van Bram’s Natuur en ‘The Green Make Over’ op SBS6. Zijn missie is om de natuur op een speelse manier weer dichter bij de kinderen te brengen.

Bram’s Schooltuinen is het natuureducatieprogramma met drie thema’s voor de jongste groepen kinderen op de basisschool. Bij de start van het nieuwe thema ontvangt de school een compleet lespakket. Dit pakket bestaat uit een mobiele schooltuin, naambordjes, gietertjes, informatieposters en -flyers en een volledig verzorgd lesprogramma. Bij ieder thema komt Nicole of één van haar collega’s langs op school om een gastles te geven. Na deze les kunnen de kinderen direct aan de slag.

Meer aandacht voor gezonde voeding
Bram’s Schooltuinen is onderdeel van de Onderwijsagenda 2021-2025. Op deze agenda staan diverse doelen en activiteiten die de gemeente samen met het onderwijs en andere betrokken partijen organiseert, zoals de VoorleesExpress, het 5-dagen groente- en fruitbeleid en de Oudercafe’s. Dit alles met als doel om kinderen in een gezonde en gelukkige leefomgeving op te laten groeien door hem of haar op sociaal, emotioneel en motorisch gebied te stimuleren en ondersteunen. Daarnaast is Purmerend een JOGG-gemeente: Jongeren Op Gezond Gewicht. JOGG stimuleert dat kinderen opgroeien in een gezonde omgeving.

Doe mee!
Alle basisscholen in Purmerend en Beemster, zowel regulier als speciaal, kunnen zich aanmelden voor Bram’s Schooltuinen. Op dit moment doen er 17 scholen mee. In januari start het volgende seizoen. Hiervoor kunnen de scholen zich aanmelden bij de gemeente. Meer informatie over het schooltuinprogramma is te vinden op bramengberts.nl/schooltuinen.

Bram’s Schooltuinen is een samenwerking tussen HVC, Wortels & Co, de gemeenten Purmerend en Beemster en Bram’s Natuur.